Door heel Nederland – Ook bij jou in de buurt

Stichting Herenboeren bestaat 10 jaar. In die tien jaar zijn er 21 Herenboerderijen opgericht. Van Drenthe tot Limburg en van Rotterdam tot Enschede eten al meer dan 9000 ‘Herenboeren’ van hun eigen coöperatieve boerderij: onbespoten groente en fruit, eieren en – voor wie wil – af en toe vlees van dieren die vrijwel altijd lekker buiten rondscharrelen.

Een Herenboerderij is een gemengd professioneel boerenbedrijf van +/- 20 hectare dat zo’n 200-270 huishoudens (ongeveer 500 monden) van voedsel voorziet. Deze huishoudens zijn samen mede-eigenaar van de boerderij in de vorm van een coöperatie. Eén tot drie professionele boeren werken in loondienst van de coöperatie. Naast de 21 bestaande Herenboerderijen zijn er 35 initiatiefgroepen van burgers bezig met het oprichten van hun eigen lokale Herenboerderij. Hiervan gaan er later dit jaar hoogstwaarschijnlijk nog eens 3 van start.

Open Boerderij Dagen

Om dit te vieren openen bijna alle Herenboerderijen hun deuren in een reeks Open Dagen tussen 25 mei en 9 juni. Op de Open Dagen worden kinderactiviteiten aangeboden zoals boerderijspeurtochten, bodembeestjes zoeken, de varkentjes in de modderpoel begroeten, gerechtjes van heuse kinderkoks proeven en meer.

Tijdens de rondleidingen voor de volwassenen vertellen de Herenboeren wat ze verbouwen en hoe ze te werk gaan zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook ontdek je hoe de biodiversiteit en het bodemleven bevorderd worden. En natuurlijk kun je de dieren, die lekker op het land lopen, van dichtbij bekijken.

Een ander systeem

Met haar snel groeiende landelijke netwerk van boerderijen toont Herenboeren aan dat de productie van ons dagelijks voedsel anders kan. Herenboeren ziet grote kansen voor coöperatieve boerderijen waarbij de leden (burgers) zowel eigenaar, ondernemer, producent én consument zijn. Hun doel is minstens 75 Herenboerderijen in 2030!

Daarnaast zet Herenboeren zich op breed maatschappelijk vlak in voor de landbouw- en voedseltransitie. Want de opgave waarvoor we in Nederland staan is groot. Stichting Herenboeren bouwt actief mee aan een ecosysteem van partnerorganisaties om de duurzame transitie van de Nederlandse voedselketen te versnellen. Samen met haar partnerinitiatieven initieert en verricht Herenboeren Nederland onderzoek, leidt boeren op en doet wijzigingsvoorstellen voor wet- en regelgeving.

Initiatiefnemer en bestuurder-directeur Geert van der Veer van Herenboeren Nederland wilt met de stichting alle Nederlandse burgers in staat stellen om zich te verbinden met het voedsel dat zij consumeren. ‘Om zo samen de landbouwgrond gezond te maken, biodiversiteit te herstellen en natuur te behouden voor de generaties na ons.’