blijnieuws_logo-meliefStichting Melief bestaat deze maand 10 jaar en dat vieren ze op de jaarlijkse Open Dag op zaterdag 25 augustus 2013! De stichting heeft tot doel om dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden, een fijn nieuwe en permanente plek te bieden. Zo kunnen ze bij Stichting Melief rustig oud worden. Dieren die niet in asielen terecht kunnen of geen kans maken om er ooit nog uit te komen, zijn zo toch verzekerd van een onbekommerd leven.

In juni 2003 hebben Marc Winters en Lothar Vermeulen, na een aantal jaren van almaar groeiende opvang, Stichting Melief opgericht in Rockanje, aan de kust bij Rotterdam. Melief is de geit die, ondanks dat ze erg verwaarloosd was en ook nog eens twee kinderen op de wereld moest zetten, toch zo snel weer opknapte en sterker te voorschijn kwam. Zij is een mooi symbool voor waar de opvang zich hard voor wil maken.

Er loopt inmiddels, naast een groot aantal, ook een grote verscheidenheid aan dieren rond in de opvang. Honden, katten, konijnen, kippen, daarvan apart een groep hanen, fazanten, eenden, ganzen, zwanen, geiten, schapen, hangbuikzwijnen en varkens, pony’s, een hert, volièrevogels en duiven. Allemaal met een eigen verhaal dat meestal niet zo leuk is. Vaak komen ze helemaal bij, maar het komt ook regelmatig voor dat ze in hun ‘vorige leven’ een achterstand opgelopen hebben die ze niet meer in kunnen halen. Zo kunnen inteelt en verwaarloosde ziektes een hoop schade aanrichten. Maar met persoonlijke aandacht en de noodzakelijke medische verzorging kom je vaak al een heel eind om het welzijn van het dier weer op peil te brengen.

De stichting kreeg in september 2005 te horen dat de toenmalige locatie in Nederland gesloopt zou gaan worden in verband met een andere bestemming voor de grond. Aangezien het financieel onmogelijk was in Nederland een andere locatie te vinden, werd besloten om het avontuur aan te gaan en een grote boerderij met stallen en land aan te schaffen in Sögel, in Duitsland. Om de toekomst van de dieren te garanderen werd oktober 2006 deze privé-investering gedaan, aangezien het al mooi is dat de stichting de verzorging van de dieren kan financieren, een vermogen is er niet. De boerderij, met in totaal bijna 4 hectare grond, had al twee jaar leeg gestaan, dus er blijft altijd nog een hoop te doen. Er staat een bord aan de weg: Gnadenhof Melief, wat verduidelijkt dat de boerderij een ‘genadeboerderij’ voor dieren is.

De Open Dag zal dit jaar plaatsvinden op 25 augustus 2013. Zoals ieder jaar bent u dan van 11.00 tot 17.00 van harte welkom om de opvang aan de Friesenweg 5 in Sögel te bezoeken. Klik hier voor meer informatie of bekijk onderstaand filmpje.

PiepVandaag bij Stichting Melief from PiepVandaag on Vimeo.