“Vanmorgen in alle vroegte hebben we met hulp van Harrie Garst en zijn warmbeelddrone twee reekalveren weten op te sporen voor het maaien aan bij Willem en Omgo Nieweg. Gisterenavond had Omgo de reegeiten in het perceel zien staan en was opgehouden met maaien. Vanmorgen vroeg was Harrie present en bleek dat het dus niet voor niks was.”
BlijNieuws van Eddy van Marum dat we met zijn toestemming mochten delen; want delen is vermenigvuldigen! ??
Reekalveren
Reekalveren worden meestal geboren in de periode van half april tot eind juni, de geboortepiek ligt in de maand mei.
Het moederdier en haar kalfjes zijn niet de hele dag bij elkaar, maar de moeder houdt haar kalfjes altijd vanaf enige afstand in de gaten.
Ziet u een reekalfje?
$
LAAT HET MET RUST
L
RAAK HET NIET AAN
M
NEEM HET NIET MEE
LEES MEER
Even op eigen benen
Regelmatig zal het moederdier naar het kalf toegaan om het te voeden. Daarna laat zij het kalf weer alleen. Het kalf blijft doodstil liggen en wacht totdat de moeder weer terugkomt. Na een paar weken gaat het kalf soms al met de moeder mee op pad of gaat het alleen op pad. Dat is niet zonder risico, want het kalf kan daarbij verdwalen, d.w.z. op plekken belanden waar het niet zou moeten komen. Op dat moment kan een wandelaar oog in oog komen te staan met een reekalfje dat alleen is, en dus niet verlaten is. Laat het kalf met rust, ga weg en raak het kalf vooral niet aan omdat anders de kans heel groot is dat de moeder het niet meer aanneemt! Als de rust terugkeert, zal het kalf de moeder roepen en de reegeit zal haar kalf gaan zoeken en meenemen naar veiliger oorden.
Meestal zal het groeiproces van het kalf probleemloos verlopen, maar er kan ook veel misgaan.