blijnieuws_stolpersteineStolpersteine (struikelstenen) zijn stenen met een klein plaatje waarop de naam staat van Joodse personen die tijdens de oorlog zijn gedeporteerd. Ze zijn geplaatst in het trottoir voor de huizen waar ze leefden. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is in 1997 begonnen met het leggen van Stolpersteine in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart en je moet buigen om de tekst te lezen. Het motto is: „een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is‟. We ontvingen de BlijNieuwsLezersbijdrage dat in Heerlen nu een speciale wandeling is samengesteld langs Stolpersteine door zeven leerlingen van het Bernardinuscollege.

Woensdagmorgen 19 juni 2013 mocht ik samen met Fely Seijben namens het Vredesplatform Heerlen het „eerste exemplaar‟ van het boekje Stolpersteine in ontvangst nemen. Onder leiding van hun geschiedenisleraar Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege hebben zeven leerlingen het boekje samengesteld. De ondertitel luidt: „Een wandeling door de Joodse geschiedenis van Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog‟. De overhandiging vond plaats bij het Joods monument aan de Akerstraat te Heerlen, waarop de mensen staan genoemd die vanuit Heerlen zijn gedeporteerd naar concentratiekampen en daar niet van terugkeerden.

In Heerlen zijn inmiddels 25 struikelstenen geplaatst en op 23 augustus zijn er nog een aantal bijgeplaatst. De Stolpersteinewandeling voert langs de eerste acht adressen, waar deze 25 gedenkplaatjes zijn geplaatst en enkele andere voor deze geschiedenis gedenkwaardige plaatsen.

Klik hier voor meer info over Stolpersteine en klik hier voor het boekje van de wandeling uit Heerlen of dowload het via www.lodewijkfoijer.nl.