Monster – Zuid-Holland

De World Cleanup Day komt eraan en op deze dag komen vrijwilligers over de hele wereld samen om zwerfafval te rapen. Het is voor mij een dag van verbondenheid en waar ik negen jaar geleden nog alleen op deze dag afval raapte, mag ik dit jaar i.s.m. de Gemeente Westland en de grondstofjutters een grote opruimactie in Monster organiseren.

Mijn missie voor een schone aarde begon tien jaar geleden op de school van mijn kinderen. Ik wilde ze betrekken bij een schone leefomgeving en samen met hun klasgenoten gingen we tijdens projectweken zwerfafval rapen en hier ook creatieve dingen van maken. Mijn ogen voor de hoeveelheid zwerfafval waren geopend en vanaf die tijd wilde ik er zelf iets aan veranderen. Ik begon actief zwerfafval te rapen en deelde dit via sociale media en richtte BieKlien op. Ik kwam in contact met een community van afvalrapers die zich niet meer wilden ergeren maar een oplossing voor het zwerfafvalprobleem wilde.

Zo begreep ik bijvoorbeeld niet waarom wij in Nederland geen statiegeld op flesjes en blikjes hadden, terwijl dit in Duitsland een effectief middel bleek te zijn tegen zwerfafval op straat. Ik ontdekte dat het verpakkende bedrijfsleven dat niet wilde en keer op keer de kans kregen van de overheid om zwerfafval te verminderen, maar dat ze dat niet lukte ondanks de oprichting van Stichting Nederland Schoon. Een stichting die actief mensen aanspoorden als supporter van schoon om afval op te rapen. Dus doordat ik de flesje en blikjes opraapte, veranderde er niets bij de bron en aan het systeem. Toen ik hierachter kwam, bleef ik wel actief rapen, maar sloot mij aan bij de Statiegeldalliantie om zo te strijden voor statiegeld op flesjes en blikjes.

Ik werd een ‘Plastic Avenger’ en hielp mee met afvalhelden Plastic Soup Surfer en Zwerfinator en ben burgerwetenschapper voor Schone Rivieren. Allen willen we verandering en oplossingen voor zwerfafval. Om ook een natuurgebied te helpen met het bevrijden van zwerfafval houd ik met Jutters Westland, het groene strand De Zandmotor handmatig schoon en verder organiseer ik opruimacties in de Gemeente Westland. Ook is er ieder jaar een speciale peukmeukdag om de vervuiling van sigarettenfilters onder de aandacht te brengen.

Als beheerder van Jutterskeet Vlugtenburg mag ik ook jutexcursies verzorgen en komen scholen naar het strand om onderzoekend te leren en tegelijkertijd ook mee te helpen aan een schoon strand. Onlangs hebben we met de Gemeente Westland de verkiezing ‘Het schoonste Strand’ van Nederland gewonnen. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op!

Wil jij ook meehelpen op de World Cleanup Day? Dat kan op vrijdag de 20ste klik hier om de opruimacties in jouw buurt te vinden. Wil je met Bianca meedoen? Zij gaat 21 september de straat op. Meer informatie vind je hier!