Kijkduin – Zuid-Holland

Met het uitzicht op zee geniet ik van de hoge golven, de watersporters, de relaxte muziek van Bob Marley, de Caribische uitstraling van het strandpaviljoen en de fijne bediening. Ik onderga de vibe van Boca Grandi. Een strandtent met een inspirerende geschiedenis. Roel, een van de drie oprichters, komt uit Aruba, had daar een kite locatie aan de zuidoost kust. Bij de grote inham, Boca Grandi.

Dertien jaar geleden heeft hij een kitesurfschool opgericht onder de naam Kiteboardschool.nl, op Kijkduin. Daar ontbrak echter nog iets. Een ontmoetingsplek voor watersporters. Om naderhand met elkaar te relaxen, ervaringen te delen wat te drinken en te eten. Veel geld hadden de drie oprichters niet. Gijs, een van de drie andere oprichters, vertelt over de crowdfunding actie die ze toen zijn gestart. Bij mensen die vlakbij woonden zijn flyers bezorgd, vrienden en familie werden benaderd etc. Vlak voor de deadline was het geld binnen en was Boca Grandi geboren. Watersporters, andere strandbezoekers, iedereen is daar welkom. Maar dan ook iedereen!

Zo is ook de Boca Boardriders Club opgericht, waar door diverse partners gepassioneerd wordt samengewerkt om “herstel” in het water mogelijk te maken. Maatschappelijk partners als Skiffa Surfclub, Vaaren, Holland Surf Association & Sportief Besteed Groep maken het mede mogelijk dat kinderen en volwassenen onder de armoedegrens, mensen met een beperking, mensen met verslavingszorg e.a. zich via de watersport en bijbehorende begeleiding kunnen herstellen. Gijs: ‘prachtige en waardevolle samenwerkingen. Waar we het voor doen? Als commercieel bedrijf nemen we maar willen we ook terugdoen en teruggeven. Als je dan ziet hoe soms mensen met gebogen hoofd binnenkomen, om ze vervolgens in een traject te zien opbloeien, dat doet wat met je. Neem bijvoorbeeld het initiatief “Surffellows”; een project vanuit Skiffa Surfclub, H.S.A en Pret in Herstel. Het doel van het project is bijdragen aan een positief herstel en re-integratie in de maatschappij. Tijdens het 1-jarige jubileum van deze club zat ons terras vol met lachende jongens en meiden, dan weet je dat geven waardevol is, dat iets terugdoen voor de community goed voelt. Dit geldt trouwens ook voor onze medewerkers!’

Gijs: ‘naast deze ontwikkelingen werken we ook samen met de gemeente Den Haag. Zij streven naar schone binnenwateren, stimuleren inwoners om meer te bewegen. En beiden willen we wat terugdoen voor de samenleving. Samen organiseerden we dit jaar voor de derde keer de ‘’SUP – actie’’ om onze wateren schoon te houden, 2.000 mensen gingen met een sup en een peddel het water op, haalden veel zwerfafval uit het water en waren ook nog eens lekker sportief bezig.’

Boca Grandi, als het waait komen er mensen en als de zon schijnt. Ik ook, om te genieten van de goede vibe, nu niet alleen meer omdat Bob Marley te horen is.  Omdat ze hier nemen van en geven aan de community in harmonieus evenwicht hebben gebracht. Klik op de link om meer over Boca Grandi te weten te komen!

Peter Tangel