Aandacht voor inclusie en toegankelijkheid door Coldplay! Huh? Door een muziekband? Hoe dan? Als fervent concert- en festivalliefhebber (en ook slechtziend en slechthorend) kan ik oprecht zeggen dat ik nog nooit zoiets heb meegemaakt.
Rondleiding: Bij Coldplay kon ik me aanmelden voor een rondleiding voor mensen met een visuele beperking vóór de show. Samen met mijn collega werden we 90 minuten rondgeleid rond en onder het podium, waar we vier van de 130 vaste medewerkers van Coldplay de hemd van het lijf mochten vragen (figuurlijk!) en de piano’s en gitaren en kledingstukken en dergelijke mochten bespelen. Ook werd de opzet en uiterlijk van het podium en de attributen van Music of the Spheres uitgelegd.
Trilvest: Tevens kon ik bij Coldplay aangeven tijdens het concert een trilvest te willen dragen Deze draag je als een rugzak en geeft met name de lage trillingen van de muziek door op je rug. Samen met andere D/dove en slechthorende muziekliefhebbers stonden we op een verhoging waar ook de tolken Nederlands Gebarentaal stonden. (Het nummer “something just like this” gebaarde de zanger zelf!)
Daarnaast was ik ook onder de indruk van de zwermtechnologie van de polsbandjes met verlichting die elke bezoeker kreeg.
Crowdmanagement en bejegening van bezoekers (met een beperking) blijft een aandachtspunt.
Vanuit Stichting Accessibility keek ik samen met collega Steven Dekker voor MOJO concerts naar de beleving en toegankelijkheid van het mega-concert van Coldplay in de Johan Cruijff Arena (55.000 muziekfans, 4 dagen lang!).
BlijNieuws, met sfeervideo dat we hier mochten delen, want delen is vermenigvuldigen!
🌻🌻