BlijNieuws_bijen_binnenhofDe bijen hebben het zwaar in Nederland, maar ook wereldwijd. Het is imker Pim Lemmers gelukt om met toestemming een bijenvolk te plaatsen op het Binnenhof in Den Haag om de politiek bewust te maken van bijen en het belang van bijen voor ons mensen.

Daarnaast worden er nu op overheidsgebouwen in bijna alle provincies bijenkasten geplaatst. Een aantal provincies in België geven inmiddels gratis bloemenzaad dat mensen kunnen zaaien. Lemmers: “Bloemenzaad zaaien is zowel goed voor wilde bijen als voor honingbijen. Het is ook mogelijk om zelf bijenhotels te plaatsen; die zijn met name goed voor wilde bijen”. Inmiddels zijn er meer dan 100 bijenhotels in Nederland.

Iedereen kan de bij helpen. Door meer afwisselende beplanting in de tuin neer te zetten, met verschillende bloeitijden in het jaar. Krokussen en sneeuwklokjes werken bijvoorbeeld goed in het voorjaar. Of maak zelf een bijenhotel. Dit kan heel simpel door een bosje hol riet of bamboe van ongeveer 15 cm op een droge plek op te hangen en er bijvoorbeeld bijenfavoriet lavendel in de buurt te planten. Op balkons kan dit net zo goed.

Lees hier meer over bijenhotels en lees hier meer over de acties van Imker Pim Lemmers.