Op 11 september 2021 verschijnt ‘Geleidehond Yoko’ als full-colourboek, e-book, audioboek en Daisyboek*, geschreven en voorgelezen door Annemiek van Munster. Vanuit het standpunt van haar geleidehond beschrijft Annemiek in ‘Geleidehond Yoko’ op humoristische en liefdevolle wijze welke obstakels zij samen letterlijk, maar ook figuurlijk overwinnen; om inzicht te geven in het leven met een visuele beperking om zodoende meer begrip te bewerkstelligen. Sinds 2019 beschrijft Van Munster ‘namens’ haar geleidehond Yoko op Facebook wat zij samen met haar ‘vrouwtje’ beleeft. Het aantal volgers groeide snel en men reageerde zeer enthousiast, waardoor Van Munster besloot Yoko’s avonturen te bundelen in dit fantastische boek. Net als op haar Facebookpagina vertelt Yoko op een luchtige en grappige manier hoe ze Annemiek veilig over straat leidt, wat een geleidehond allemaal met zich meebrengt, hoe lastig het is voor Annemiek om slechtziend door het leven te gaan, maar ook hoe positief zij in het leven staan en hoe Yoko en Annemiek geen enkele uitdaging uit de weg gaan!
Annemiek schrijft aan BlijNieuws: “Zouden jullie aandacht aan mijn boek willen besteden? Want als er iemand toch altijd blij is, dan is het mijn geleidehond Yoko wel!” Tuurlijk doen we dat! Want delen is vermenigvuldigen en dit boek van harte aanbevolen! 🌻🌻

Naast vele avonturen bevat het full-colourboek ‘Geleidehond Yoko’ prachtige foto’s en verschillende QR-codes die verwijzen naar Van Munsters YouTube-kanaal ‘Hier isss Annemiek’, waarop video’s staan die Yoko’s verhaal ondersteunen. ‘Geleidehond Yoko’ is als full-colourboek (€22,50 zonder verzendkosten, ISBN 9789083177175), e-book (€10,-, ISBN 9789083177106), audioboek (€10,-, ISBN 9789083177113) en Daisyboek* (€10,-, ISBN 9789081567398) te bestellen via o.a. www.annemiekvanmunster.nl en www.bol.com.

Zicht in Zicht
‘Geleidehond Yoko’ wordt net als Van Munsters eerste twee boeken ‘+23, Een revalidatieproces in beeld’ (2010) en ‘Expeditie Ribbelroute – Slechtziendheid in het dagelijks leven’ (2013) uitgegeven door Stichting Zicht in Zicht. Dit is een stichting die zich inzet voor mensen met een visuele beperking. Ook met deze uitgave wil Zicht in Zicht op een laagdrempelige manier de aandacht vestigen op de vaak onbegrepen handicap slechtziendheid.
Van de 350.000 mensen met een visuele beperking zijn er ongeveer 280.000 slechtziend. Mede door de grote variëteit aan oogaandoeningen en verschijningsvormen ziet elke slechtziende anders. Het is moeilijk om een goede voorstelling te maken van wat slechtziendheid is en dit leidt tot veel misverstanden, onbegrip en onderschatting van deze serieuze handicap. De stichting brengt middels projecten en publicaties slechtziendheid over het voetlicht om zo een betere integratie in de maatschappij te bewerkstelligen. www.zichtinzicht.nl.

Het project geleidehond Yoko is mede tot stand gekomen door een crowdfundingsactie waaraan honderden particuliere en zakelijke donateurs een bijdrage hebben geleverd. Ook diverse blinden- en slechtziendenfondsen zoals het Bartiméus Fonds en de LSBS hebben een substantiële bijdrage geleverd (zie https://stichting-zicht-in-zicht.kentaa.nl/?fbclid=IwAR1qXXzYvAejTkKh4Wr3pZcVYHNAZiZU5GgU_tHMai4qKOiiy2Vk6zV6cvM voor een overzicht van alle donateurs)

*) Daisy is een speciaal formaat voor mensen met een leesbeperking en kan via een Daisy-apparaat of app worden beluisterd.