Dacht je dat: Actievoeren iets is voor jonge mensen of oude hippies, die met roeptoeters en rookbommen het Binnenhof bestormen? Denk opnieuw. Senioren blijken tegenwoordig hele andere dingen te doen dan achter de geraniums te zitten.

De situatie:
Er is een seniorencomplex, al 40 jaar gelegen op de grens van de dorpen Langerak en Nieuwpoort. Bewoners: veelal ‘buiten-mensen’.
Er is een dierenwei, al 40 jaar gelegen tegen het seniorencomplex aan.
Bewoners: 3 schapen, 5 geiten, een paar kippen en een haan.
Er is een woningcorporatie die de dierenwei al 40 jaar financiert. En die corporatie besloot vrij plotsklaps daar maar eens mee op te houden.
Lang verhaal kort: De mensen werden boos! Behalve dat er grote teleurstelling bij de kinderen uit het dorp was, brak er in het seniorencomplex bijna een opstand uit. Een heel aantal bewoners ging tot actie over. Er werden dagelijks verhitte gesprekken gevoerd aan het hek van de dierenwei. ‘We gaan geen huur meer betalen!’, riepen er een paar. En ze belden met de corporatie: of ze soms hun verstand kwijt waren?! Er kwam een groot bord voor de deur van de dichtstbij gelegen seniorenwoning: HANDTEKENINGEN ZETTEN HIER!
Er kwamen handtekeningenlijsten te liggen bij de kassa van de plaatselijke buurtsuper en er stond een ‘actietafel’ met pennen en formulieren bij de wei. Bovendien werd de krant gebeld en er kwam een journalist voor interviews en foto’s.
Binnen 2 weken werden er 633 handtekeningen opgehaald. Wat behoorlijk veel is voor zo’n kleine gemeenschap. De handtekeningen werden door een aantal senioren overhandigd aan een vertegenwoordiger van de corporatie. Die ontving hen uiterst vriendelijk, maar beloofde vooral helemaal niks.
En de corporatie hield voet bij stuk, bleek een week later. De vrijwilligers en iedereen die de dierenwei een warm hart toe droeg, moesten zelf maar gaan bedenken hoe ze aan geld voor voer en een veearts zouden gaan komen.
De grote vrees dat alle dieren weggehaald zouden worden vanwege geld- en organisatiegebrek, bleek na een inventarisatie uiteindelijk gelukkig ongegrond. Het actievoeren had namelijk een heleboel positiefs opgeleverd. Er bleek een flinke saamhorigheid binnen het dorp te zijn om iets fijns te redden wat al zó lang bestaat. De dierenwei bleek enorm geliefd.
Bovendien hadden de acties zoveel aandacht getrokken, dat niemand eromheen kon. Het hele dorp sprak erover en er meldden zich vanzelf al potentiële sponsors, zowel particulieren als bedrijven. Ook werden er diverse inzamelacties verzonnen, bood een groep senioren aan geld te willen gaan ophalen en kwam een enkeling al met een envelopje-met-inhoud naar de vrijwilligers toe.
Inmiddels zijn deze vrijwilligers bezig met de reddingsoperatie. Er wordt een stichting opgetuigd, er is een bankrekening aangevraagd en de potentiële sponsors zullen binnenkort benaderd worden.
Er liggen nog een paar zakken voer en er is best nog wel even genoeg heerlijk mals groen gras.
De haan kraait harder dan ooit tevoren en daar is nu iedereen toch wel eensgezind blij mee.

BlijNieuws van Anja, één van onze gewaardeerde redacteuren. Delen is vermenigvuldigen! 🌻🌻