800px-Night_lights_2012-the_black_marbelOp zich geen BlijNieuws: dat onze planeet anderhalf jaar nodig heeft om te produceren wat we wereldwijd in één jaar consumeren. En dat – als iedereen op aarde zou leven als de gemiddelde Nederlander – we dan ruim drie aardbollen nodig zouden hebben om in onze behoeften te voorzien. Gelukkig dat dit geluid steeds duidelijker wordt en door steeds meer mensen Blijvend wordt gedragen…
Dat gebeurt onder andere door Earth Hour, wereldwijd dé grootste en snelst groeiende beweging die aandacht vraagt voor de kwetsbaarheid van de aarde. Door een uur het licht uit te doen, geef je samen met miljoenen anderen het signaal af dat jij ook een leefbare aarde wil doorgeven. Zo bundelen we onze krachten en maken we samen een sterk statement aan consumenten, overheden en bedrijfsleven.
(foto: Wikimedia commons)

Earth Hour roept iedereen op om vanavond tussen 20:30 uur en 21:30 uur het licht uit te doen en verder zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Daar wordt sinds 2007 – toen het evenement voor het eerst in Sydney, Australië werd georganiseerd – wereldwijd massaal gehoor aan gegeven. Vorig jaar gingen de lichten van de Eiffel toren en het Empire State building al uit. Ook in Nederland wordt Earth Hour steeds groter gevierd. Zo gaan dit jaar vele bekende landmarks op zwart, zoals de Euromast, het Paleis op de Dam, de ArenA, De Kuip, De Domtoren, het Vredespaleis, en de ook St. Janskerk in Gouda.
In Haarlem wordt vandaag het (gratis te bezoeken) Switch off event gehouden, met WNF ambassadeurs André Kuipers en Harm Edens en optredens van vele bekende artiesten.

Wat kun jij zelf doen? Natuurlijk kun je zelf thuis het licht uitdoen, maar ook meedoen aan een van de activiteiten die in het land georganiseerd worden. Bijvoorbeeld een lampionnenoptocht of een concert in het donker. De website van het Wereld Natuur Fonds, de sponsor van Earth Hour, geeft vele leuke, zinvolle tips en een overzicht van alle evenementen in Nederland. Dus gaat bij jou vanavond het licht ook uit?

Bronnen: Wikipedia, Wereldnatuurfonds