“Wij mensen hebben machines gemaakt om onszelf te verbeteren, we hebben het wiel en de auto uitgevonden om onszelf te bevrijden en om te kunnen reizen. Maar nu slaan de machines terug, waardoor in steden met een hoge bevolkingsdichtheid zoals Beijing de lucht extreem vervuilt”.
Kunstenaar en vernieuwer Daan Roosegaarde gelooft dat we in actie moeten komen om de moderne steden weer leefbaar maken. Roosegaarde (1979) is internationaal bekend om het creëren van sociale ontwerpen die de relatie tussen mensen, technologie en ruimte verkennen.
Met zijn team van experts, het partnerbedrijf ENS Europa en Bob Ursem ontwikkelt Roosegaarde momenteel een veilige, energiezuinige installatie voor het opvangen van smog en het creëren van schone lucht. Bij het SMOG-project maakt hij gebruik van gepatenteerde ion-technologie om schone lucht te maken. Hiermee wordt het schoonste, smog vrije park in Peking gecreëerd. Mensen kunnen weer ademen en gratis de schone lucht ervaren. Als een tastbaar aandenken aan deze Smart City, wil Roosegaarde ook sieraden van de verzamelde smog deeltjes maken. Wanneer smog stof wordt samengeperst “ontstaan” diamanten. Daarmee zullen hoogwaardige ringen worden gemaakt die lokaal worden geproduceerd. Elke ring is het resultaat van de reiniging van 1km3 vervuilde lucht!