Rjukan is een lief klein plaatsje in Noorwegen waar bijna zes maanden per jaar de zon nooit te zien is vanwege hoge bergen rondom het dorp. Tot vorige week! Grote spiegels op de bergtop weerkaatsen nu het zonlicht naar het dorpsplein.
De bergen rondom het dorp Rjukan in Zuid-Noorwegen zijn zo hoog dat de 3500 inwoners maar zes maanden per jaar direct zonlicht krijgen. Rjukan ligt op de bodem van een vallei die is georiënteerd oost naar west, met Gaustatoppen (op 1883 meter boven zeeniveau) en de andere omliggende bergen direct ten zuiden van de stad. Het dorp ligt daardoor van september tot maart geheel in de schaduw.
De ‘Solspeil’ of zonnespiegel is een spectaculair project dat de identiteit en de aantrekkingskracht van de plaats zal versterken. Sam Eyde lanceerde het idee al in 1913 om een zonnespiegel boven Rjukan te plaatsen. Hij zag het belang van de ‘zon in Rjukan’, juist ook in de winter. Helaas slaagde hij er niet in het idee te realiseren.
Het idee werd in 2005 opnieuw opgepakt door Martin Andersen, een kunstenaar en inwoner van de Rjukan. Een computergestuurde heliostat, geplaatst op de top van de steile bergwand op 400 meter boven de stad, zal de zonnestralen opvangen en hen reflecteren naar het centrum van Rjukan. De drie heliostaten bestaan uit computergestuurde spiegels die de zonnebeweging volgen en haar stralen reflecteren naar het marktplein van Rjukan. De heliostaten worden 100% bekrachtigd door wind- en zonne-energie.
BlijNieuws voor Rjukan!
Klik hier voor meer foto’s en/of bekijk hier de video over dit stralende project (helaas in het Noors).