blijnieuws_Branson_finalistenAmsterdam, 16 september 2013 – Ginger Dosier uit de Verenigde Staten is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2013. De jury onder leiding van Richard Branson bepaalde 16 september tijdens de finale in Amsterdam dat zij 500.000 euro krijgt om haar groene ondernemersplan te realiseren. Dosier overtuigde de jury met haar revolutionaire productieproces voor bakstenen. Haar bedrijf BioMason ontwikkelde een proces dat gebruik maakt van natuureigen bacteriën, een duurzaam alternatief voor het bestaande, vervuilende proces dat wereldwijd zorgt voor hoge CO2-uitstoot. Nederlanders Wolbert Allaart en Patrick Heuts kregen ieder een runner-up prijs van 100.000 euro voor hun groene plan.

Runner-up prijzen voor Wolbert Allaart en Patrick Heuts
Dosier nam het op tegen vier andere startende duurzame ondernemers: twee Nederlanders Wolbert Allaart uit Den Haag en Patrick Heuts uit Oosterbeek en twee Amerikaanse vrouwen Alison Greenlee en Kavita Shukla. Allaart en Heuts wonnen ieder een bedrag van 100.000 euro voor hun groene plan. Allaart won de runner-up prijs voor zijn windenergietechnologie Ampyx Power. Een nieuwe technologie waarmee een zweefvliegtuig op grote hoogte duurzame energie opwekt. Dit is goedkoper en milieuvriendelijker dan het opwekken van energie uit kolen of gas. Heuts kreeg 100.000 euro voor zijn innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen. Zijn ontwerp is geïnspireerd op de zwembeweging van een dolfijn en levert een brandstofbesparing op tot 50 procent ten opzichte van de huidige voorstuwingssystemen.
De publieksprijs ging naar Kavita Shukla voor haar product Freshpaper: biologisch afbreekbaar papier dat doordrenkt is met plantaardige extracten, waardoor voedsel dat hierin verpakt is 2 tot 4 keer langer vers blijft. Shukla kreeg via Facebook de meeste stemmen van het publiek en ontving een cheque ter waarde van 5.000 euro voor een workshop of congres naar keuze.

Juryvoorzitter Richard Branson is onder de indruk van de inzendingen: “Ik heb vandaag fantastische groene ideeën voorbij zien komen. Duurzame producten en diensten die echt het verschil kunnen maken in een wereld waarin we te maken hebben met de serieuze gevolgen van klimaatverandering. Maar een goed idee is één ding, zonder de juiste middelen blijven veelbelovende ondernemersplannen op de plank liggen. Daarom draag ik deze wedstrijd een warm hart toe. Ik wens alle finalisten veel succes bij het uitvoeren van hun ondernemersplannen.”

Honderden inzendingen uit de hele wereld
Met de Postcode Lottery Green Challenge daagt de Nationale Postcode Loterij sinds 2007 jaarlijks mensen overal ter wereld uit een duurzaam, creatief en innovatief ondernemersplan in te dienen dat de CO2-uitstoot vermindert. Dit jaar kwamen er 311 inzendingen binnen uit 57 verschillende landen. Richard Branson was tijdens de eerste editie van de competitie in 2007 ook juryvoorzitter van de wedstrijd.
Bron: Postcode Loterij