geweldigEr is meer democratie in de wereld dan ooit tevoren. Er is minder oorlog dan ooit tevoren. De planeet raakt niet overbevolkt en er is voldoende eten voor iedereen. We hebben genoeg olie en aardgas om onze luxe leefstijl te handhaven, genoeg grondstoffen voor al onze kinderen. Fossiele brandstoffen geven ons de tijd om duurzame energiebronnen te ontwikkelen. En het klimaat? Ook dat is geen verloren strijd.

Het gaat geweldig laat zien dat de geschiedenis geen herhaling is van zetten, ‘one damn thing after another’. De mens is geen aap met een reptielenbrein, die niet in staat is om te leren. De geschiedenis van de mens is lineair, een verhaal met een ontwikkeling in een richting die alleen maar ‘goed’ genoemd kan worden. Mensen zijn in staat om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, en veranderen zelfs van aard –ten positieve. Wie de geschiedenis daadwerkelijk bestudeert, kan alleen maar optimistisch zijn.

Michiel Bicker Caarten (1956) was journalist en presentator voor onder meer New York Daily News, NRC Handelsblad, CNBC Europe (Londen) en RTL Nieuws. In 1998 werd hij medeoprichter en hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Na zijn vertrek in 2006 volgden uitstapjes naar de reclamewereld en WNL. Het gaat geweldig laat Bicker Caarten zien zoals hij is: een scherp waarnemer, een onafhankelijk denker en een e-boek uitstekend ingevoerd journalist.

“Het gaat Geweldig”; 100 feiten die u een andere kijk op de wereld geven, is vanaf nu verkrijgbaar bij Uitgeverij Bert Bakker.