Image credit: National Gallery of Art, Gallery Archives

Image credit: National Gallery of Art, Gallery Archives

Is het mogelijk een eigen kunstverzameling op te bouwen zonder veel geld en zonder een gedegen kunst(geschiedenis)opleiding? We ontvingen een bijzondere BlijNieuwsLezersbijdrage waaruit blijkt dat dit zeer goed mogelijk is! Namelijk bij het echtpaar Vogel: een bijzonder echtpaar waarover nu ook een film is gemaakt. Herb Vogel verdiende in zijn leven nooit meer dan $ 23.000 per jaar. Geboren en getogen in Harlem (New York) werkte Vogel voor het postkantoor in Manhattan. Hij woonde bijna 50 jaar in een 41m2 vierkante meter appartement met een slaapkamer met zijn vrouw, Dorothy, een bibliothecaris bij de Brooklyn Public Library. Ze leefden sober. Ze maakten geen reizen. Ze aten altijd thuis. En afgezien van hun huisdieren, hadden Herb en Dorothy slechts één verwennerij: KUNST.

Maar hun passie voor het verzamelen bracht ze in verbinding met onwaarschijnlijke beroemdheden: een ‘gewoon’ werkend echtpaar, midden in de wereld van de Manhattan-elite. Terwijl hun collega’s van niks wisten, werden ze opgemerkt door de pers. The New York Times bestempeld als de Vogels van de “Naar Paar” van New York. Ze konden minimalistische meesters als Richard Tuttle en Donald Judd onder hun goede vrienden rekenen. En in slechts vier decennia, verzamelden ze één van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van de 20e eeuw. Hun kleine appartement was gevuld van vloer tot plafond met Chuck Close schetsen, schilderijen van Roy Lichtenstein en sculpturen van Andy Goldsworthy. De verzameling (meer dan 1.000 van de werken die ze gekocht hebben) is nu ondergebracht in de National Gallery en de curator daar noemt het een “letterlijk onbetaalbare collectie”. J. Carter Brown, voormalig directeur van het museum, genoemd de collectie als “een kunstwerk op zich.”

De Vogels hadden geen formele opleiding in kunst verzamelen. Ze hadden niet de ambitie om een galerie of werk in musea openen. Ze kochten kunst op de wijze waarop elke amateurverzamelaar winkelt: voor de liefde van de individuele stukken en de sensatie van een goede deal. Maar je bouwt niet zomaar een onschatbare collectie op. Herb en Dorothy ontwikkelde een methodische systeem voor de scouting, de beoordeling, en de aankoop van kunst. Als het ging om het beheersen van hun hobby, de Vogels waren zelf-opgeleide professionals.

Lees hier het volledige artikel.