Litterati is een online project waarbij gebruikers met behulp van een app zwerfafval opruimen én in beeld brengen (zie foto hierboven). Litterati is opgericht door de Amerikaan Jeff Kirschner met als doel het tegengaan van het wereldwijde probleem van zwerfaval. Sinds het lanceren van de gratis app zijn er wereldwijd meer dan 1 miljoen stuks afval gefotografeerd, getagd en opgeruimd.

In 2012 is het begonnen als een beweging op instagram waarbij Kirschner foto’s maakte van zwerfaval en deze plaatste op instagram in combinatie met de hastag Litterati. Het idee van plaatsen van foto’s van zwerfafval met een bepaalde hastag is niet uniek. In Nederland kennen we bijvoorbeeld het fenomeen #zwerfie. Kirschner merkte dat zijn #Litterati door meer mensen werd gebruikt en zo kwam hij op het idee om een speciale app te ontwikkelen. De eerste versie van de gratis app verscheen op 16 augustus 2015. De missie van Litterati is om inzicht te krijgen in probleemgebieden waar veel zwerfafval voorkomt en om te identificeren welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. Litterati wil de verzamelde data gebruiken in het samenwerken met bedrijven en organisaties voor het vinden van meer duurzame oplossingen.

In onderstaande is een overzicht van de top 10 van landen waar de app het meest wordt gebruikt. Daarin valt op dat na de Verenigde Staten, Nederland als tweede land het meest actief is met deze app. BlijNieuws! Met dank aan Hetkanwel: delen is vermenigvuldigen.

Landen Getagd afval
Verenigde Staten 510.082
Nederland 221.532
Verenigd Koninkrijk 38.403
Australië 23.934
Canada 18.860
Nieuw-Zeeland 12.168
Duitsland 9.293
Zuid-Afrika 7.755
Israël 6.677
België 5.620