Lochem – Gelderland

De gemeente Lochem richt haar bedrijfsrestaurant per 1 januari in met duurzame, lokale en gezonde voeding. Zij heeft hiervoor afspraken gemaakt met een cateraar, boeren en voedselproducenten in de regio. Gemeente Lochem is aangesloten bij het platform Achterhoek Food en was op zoek naar een nieuwe invulling voor het bedrijfsrestaurant in het gemeentehuis. Een invulling die past bij deze tijd, met een duidelijke focus op lokaal en duurzaam voedsel.

Duurzaam, lokaal en gezond voedsel

Esther Netelenbos, projectleider vanuit de gemeente Lochem: “Met een enquête hebben we aan medewerkers gevraagd wat collega’s graag voor aanbod zouden willen in het restaurant. Daaruit is gebleken dat veel collega’s het belangrijk vinden dat je op het werk duurzaam, lokaal en gezond voedsel kunt kopen. We zijn heel blij dat we dat nu kunnen gaan doen.”

Goed voor iedereen

Burgerboerderij de Patrijs biedt een volledig aanbod in nauwe samenwerking met andere (veelal biologische) boeren en producenten. Door hun verslokalen (zelfbedieningsboerderijwinkels) zijn de producten dichtbij verkrijgbaar.

Johannes Regelink van Burgerboerderij de Patrijs: “In samenwerking met onze collega’s van Landgoed Velhorst, ’t Vreebroek, De Goed Gevulde en Bakker Wijnand ben ik op zoek gegaan naar een invulling die past. De uitgangspunten daarbij zijn dat iedereen doet waar diegene goed in is. En ook dat we een systeem willen bouwen dat aanvullend is aan elkaar en goed is voor boer, producent, natuur en consumenten.”

Cateraar werkt met lokale duurzame producten

De cateraar die gaat werken met de lokale producten is Romeijnders Catering en Events in Hengelo (Gld).

Johan Romeijnders: “Sinds de oprichting bijna 2 jaar geleden hebben we de ambitie om met lokale duurzame producenten te werken. De logistiek is vaak een grote uitdaging, omdat de boeren en producenten vaak ver uit elkaar liggen. Doordat dit aanbod in de verslokalen van Burgerboerderij de Patrijs al samenkomt, kunnen we daar gemakkelijk op inspelen. We zijn dan ook heel blij dat deze boeren en producenten zulke mooie producten gaan leveren.”

Foto: Josine Breukink