RRank a Brand is de grootste duurzame merkenvergelijkingssite van Europa. Bij Rank a Brand vind je een overzicht van belangrijke consumentenmerken en hun score op het gebied van duurzaamheid. De duurzame mode ranglijsten zijn al jaren een begrip bij Rank a Brand. Deze sector volgen zij vanaf het begin, want er was veel te verbeteren.

In het onderzoek is het mooi om te zien dat kledingmerken steeds meer aandacht hebben voor een groene en eerlijke productie. Want vooral de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in landen als India, Pakistan en Bangladesh zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Op het gebied van milieu zijn ook duurzame stappen gezet. Zo heeft de Detox campagne van Greenpeace er voor gezorgd dat al veel merken het gebruik van schadelijke chemicaliën helemaal willen uitbannen voor 2020. En is het gebruik van biokatoen behoorlijk in opmars bij de collectie van bijvoorbeeld H&M en C&A. Een mooie ontwikkeling is ook het inzamelen van kleding door deze twee modeketens. Op dit moment is het nog te vroeg om echt resultaten te kunnen meten, maar we juichen deze ontwikkelingen wel van harte toe. Als de trend doorzet zullen we dit thema volgend jaar aan onze onderzoekscriteria toevoegen!

H&M terecht koploper
Het zou mooi zijn als we een van de modeketens al een A label (=duurzaam!) kunnen toekennen. Zo ver is het helaas nog niet. Maar H&M neemt duidelijk het voortouw in duurzaamheid en vooral ook transparantie daarover. Als enige modeketen heeft het haar lijst van toeleveranciers bekend gemaakt. H&M legt de lat voor duurzaamheid elk jaar hoger. We houden ze dan ook in de gaten, net als de andere modeketens en kijken uit naar de volgende stappen naar een echt groene en eerlijke productieketen.

Lees meer op Rank a Brank voor een update over de modeketens zoals H&M, Zara, Esprit, C&A en Cool Cat.