Randstad – Amsterdam, Rotterdam en Utrecht
Begin juni lanceerde Swapfiets een nieuwe campagne. Ze sporen mensen aan vaker op de fiets te stappen om je mentale gezondheid een boost te geven. Dat is het doel van de speciaal gecureerde fietsroutes in en rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De routes werden gelanceerd op Wereldfietsdag en tijdens de start van de Week van de Mentale Gezondheid om aandacht te vragen voor een betere mentale balans.
Bijna de helft (48%) van de volwassen Nederlanders heeft namelijk ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Door vaker de fiets te pakken, de drukte van de stad te ontsnappen en richting het groen te bewegen, versterk je niet alleen je immuunsysteem, maar remt het ook de aanmaak van stresshormoon cortisol. De Google Maps routes, ook te vinden in de recent gelanceerde fietsapp Toertje, bevatten tips, tricks én hotspots die je helpen het hoofd leeg te maken onderweg.
Fietsen in het groen
Een fietsrit door de drukke stad met volle fietspaden, te midden van een minstens zo hectische wereld, kan stressvol zijn. Bij 50% verstedelijking van een land blijkt dat de mentale problematiek versneld stijgt volgens het Centre for Urban Mental Health. Daarom is het van groot belang af en toe ontspanning op te zoeken en het hoofd leeg te maken. Bewegen draagt daar positief aan bij: uit een recent onderzoek blijkt dat regelmatig fietsen, bijvoorbeeld naar het werk, de kans verkleint dat je medicijnen tegen depressie en/of angsten nodig hebt.
40.000 km aan Nederlandse fietspaden
De acht fietsroutes starten bij Swapfietswinkels in het centrum van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en brengen je naar het levendig groen in stadsparken, remote spots voor een meditatieoefening, de beste plek voor een ochtendduik en de mooiste weidse uitzichten in het ommeland. Swapfiets geeft handige tips om meer tot rust te komen en daarnaast zijn er ook nog eens horeca hotspots op de route!
Thijs Zonneveld, ambassadeur van Toertje en renner bij Beat Cycling Club juicht dit initiatief toe. ‘Er is voor mij geen betere manier om je hoofd leeg te maken dan door te fietsen in de natuur.’ Marco te Brömmelstroet, ambassadeur van Toertje en “fietsprofessor”, vult aan: ‘Voor meer leefbare steden is fietsen nou eenmaal cruciaal. We zouden allemaal voor onze gezondheid en welzijn vaker de auto moeten laten staan en de fiets meer de ruimte moeten geven. Met de fiets de natuur induiken is altijd een goed idee.’
De routes zijn te vinden op Swapfiets.nl en in de onlangs gelanceerde fietsapp Toertje, een initiatief van de Fietsersbond, BAM Infra Nederland en CanvasHeroes.