blijnieuws_geefmaandIn november 2013 gaan tientallen enthousiastelingen de ‘geefuitdaging’ aan: gedurende een maand geven zij iedere dag iets aan een ander. Een tastbaar geschenk, een helpende hand, onverdeelde aandacht of welke andere gift dan ook. Soms aan een goede bekende, soms aan een volslagen vreemde. Soms piepklein en soms wat groter. Maar altijd met volle overgave, en zonder er iets voor terug te verlangen.

De Geefmaand is een initiatief van bloggers MirjamDownUnder en de Verdubbeldame. De website ‘Geefmaand November’ wordt beheerd door de Verdubbeldame, maar alle deelnemers worden uitgenodigd om co-auteur te worden en stukjes te schrijven over hun ervaringen.

Hoe moet het?
“Ja, ik wil meedoen!” denk je nu misschien. Maar wat zijn dan de spelregels? Hoe je de maand invulling wilt geven, en hoeveel tijd en geld je er aan wilt besteden, is helemaal aan jou zelf. De een legt het liefst de eigen familie en vrienden in de watten, terwijl de ander zich wil richten op de buitenwereld. Alles kan en mag, en ook een lege portemonnee hoeft geen belemmering te zijn. Het belangrijkste is dat je het geven met aandacht doet, en dat je dingen kiest die bij je passen, zodat je vanuit je hart kunt geven. Je komt het meest in de ‘flow’ van de maand als je dagelijks voor jezelf je ervaringen vastlegt, maar ook welke cadeautjes er op je eigen pad zijn gekomen. Dit dagboekje mag je helemaal voor jezelf houden, maar je mag je verhalen ook delen via dit blog of via een ander kanaal.

Geven en ontvangen
“Ja maar, wat heb ik nou te geven? Ik heb geen tijd en geen geld, en ben ook niet ergens bijzonder goed in.” Stel dat je dat denkt, dan is het juist mooi om eens te ervaren wat er gebeurt als je je focust op het positieve. Geef gedurende de dag je zintuigen eens extra de kost. Overal dienen zich gelegenheden voor om een ander op een eenvoudige manier een geluksmoment te bezorgen. Die mevrouw die zo verwoed in haar zakken zoekt naar een munt voor het winkelkarretje, de zwerver die daar dag in dag uit met zijn daklozenkrant staat, de kat die al zo lang geen uitgebreide knuffelbeurt heeft gehad, die inzamelingsactie voor Syrische vluchtelingen op tv, je partner die uitgeput uit zijn werk komt, je tante in het verpleegtehuis die bijna nooit bezoek krijgt, dat jasje dat jou niet meer past maar dat die vriendin vast prachtig staat, die drukke collega die nog geen tijd had een kopje koffie te halen, een stapeltje gelezen tijdschriften voor de zieke buurvrouw, je neefjes slaapkamermuur die nodig een likje verf kan gebruiken… Door het geven leg je de focus op wat je de wereld wél te bieden hebt, op een gevoel van overvloed, in plaats van op wat je allemaal niet kan, een gevoel van schaarste.

“Nou, dat geven vind ik niet zo moeilijk, het is juist veel lastiger om te ontvangen,” meenden enkele deelnemers al. De Geefmaand is een goede gelegenheid om niet alleen je gevende houding te oefenen, maar ook je ontvangende en dankbare houding. Het kan heel krachtig zijn om gedurende deze maand niet alleen vast te leggen wat je aan anderen hebt gegeven, maar ook waar je zelf dankbaar voor bent. Om oog te hebben voor de cadeautjes – materieel en immaterieel – die op je eigen pad komen. Gun anderen ook hun geefervaringen!

De inspiratiebron
Het boek ’29 Geschenken’ vertelt het verhaal van Cami Walker, die op 35-jarige leeftijd worstelt met multiple sclerose. Omdat ze lichamelijk zo weinig meer kan raakt ze in een depressie. Tot ze het volgende opmerkelijke ‘recept’ ontvangt: “Geef gedurende een periode van 29 dagen onvoorwaardelijk aan anderen.” Enigszins sceptisch en met frisse tegenzin zet ze het advies in daden om: 29 geschenken gaat ze weggeven in 29 dagen tijd. Aanvankelijk denkt ze dat ze niets te bieden heeft, maar al gauw merkt ze dat ze ondanks haar ziekte, haar beperkte energie en haar krappe budget wel degelijk iets kan betekenen voor anderen. Veel van de geschenken die zij weggeeft zijn bescheiden, zoals een telefoontje naar een vriendin die zich eenzaam voelt en een beetje wisselgeld aan een zwerver. Toch verandert haar leven totaal: ze focust zich niet langer op haar eigen ellende, maar op de goede dingen in het leven. Haar MS geneest niet, maar ze kan beter omgaan met de gevolgen ervan en de pijn heeft haar niet meer voortdurend in de greep. Haar relaties met vrienden, familie en partner verdiepen zich, en wereldwijd heeft zij inmiddels al vele mensen geïnspireerd om ook de 29 daagse geefuitdaging uit te gaan.

Doorgeefboeken
Sinds juli circuleren er enkele exemplaren van het boek van Cami Walker. Wil je ook op de leeslijst, stuur dan een mailtje naar verdubbeldame[at]gmail.com. Veel bibliotheken hebben het boek ook, en voor een paar centen is het als Engelstalig tweedehandsje (’29 Gifts’) aan te schaffen via Amazon.de. Om aan de Geefmaand mee te doen is het echter niet noodzakelijk om het boek gelezen te hebben. De kracht en de lol van het geven zul je snel genoeg zelf ervaren, en via deze website kan je genoeg inspiratie opdoen.

29 of 30 dagen?
“November heeft toch 30 dagen? Wat is dat dan voor gekke 29-daagse?” Eh, juist ja. De Verdubbeldame heeft de uitdaging eigenhandig opgerekt tot 30 dagen,  maar wie denkt “Pfff, dat is me écht een dag te veel”, die begint gewoon een dag later, of stopt er een dagje eerder mee.

En, durf je de uitdaging aan te gaan? 
Eind oktober praat Mirjam zichzelf alvast wat moed in: “En vergeet je zelf niet…. Soms is het ook heel fijn om jezelf iets te geven, te gunnen. Even niets aan de bol, lekker tijd voor jezelf. Of juist wel iets doen, zoals een klus  waar je al heel lang tegenop zag, en die (meestal!) dan heel erg  meevalt. Ben mezelf gewoon moed aan het inpraten, he? ;)”