Het Park van Morgen is een groenstrook in de IJsselmondse wijk Reyeroord. Het is het eerste park in de wereld dat interactief verlicht is met energie, opgewekt door planten. Maak een wandeling ’s avonds over het vlonderpad en jouw route zal verlicht worden door magische twinkels, gegenereerd uit de stroom van de planten. De planten produceren dag en nacht elektriciteit. Maar het licht heeft ’s avonds en ’s nachts natuurlijk het meeste effect. Dus gebruik dit pad vooral ’s avonds voor een magische beleving. Werken de lichtjes niet? Dan zou het kunnen dat de natuur even tot stilstand gekomen is. Bijvoorbeeld door vorst of door droogte. Geen zorgen, de natuur herstelt zich vanzelf en dan gaan de lichtjes ook weer aan.
BlijNieuws uit Rotterdam

Het Park van Morgen: waar wetenschap en design elkaar ontmoeten
Levende planten die elektriciteit produceren: het klinkt futuristisch, maar het gebeurt al! In alle planten vindt fotosynthese plaats. Zo produceren planten suiker die zij gebruiken voor hun eigen groei. Een deel van deze suikers wordt echter niet door de plant zelf gebruikt en wordt daarom via de wortels uitgescheiden in de bodem. Rondom de wortels leven bacteriën die die suikers afbreken. Tijdens dit proces laten de bacteriën elektronen los als afvalproduct. Plant-e heeft een manier gevonden om de elektronen te oogsten en te gebruiken als elektriciteit. Groene energie krijgt een nieuwe betekenis: tijdens de productie van elektronen wordt CO2 vastgelegd in de plant, ofwel CO2 negatieve elektriciteitsproductie! Deze technologie is toe te passen op elke plek op de wereld waar planten in vochtige grond staan. Marjolein Helder, CEO van Plant-e: “In de stad van de toekomst wordt het steeds belangrijker om rekening te houden met klimaat-verandering en het oppervlak waarop je maatregelen kunt nemen is zeer beperkt. Wij kunnen nu met onze producten een aantal klimaatfuncties – zoals waterberging, vergroening, verlaging van de omgevingstemperatuur – koppelen aan verlichting en sociale veiligheid.” Plant-e en ontwerpster Ermi van Oers zagen het belang van een kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en design en gingen een samenwerking aan. Ermi van Oers en haar team ontwikkelen een nieuwe manier om de groenste stroom toe te passen en zichtbaar te maken, met een magische ambiance als resultaat. Jouw aanwezigheid in het park wordt opgemerkt door de planten en lichtjes om je heen gaan twinkelen, op stroom uit die planten. Ontwerpster Ermi van Oers: “Naast dat deze technologie enorm hightech is, is het ook zeer poëtisch. Want energie wordt ineens levend en brengt daardoor mens en natuur dichter bij elkaar. Als je in het donker door deze groenstrook loopt, voel je dat de verlichting leeft en laat je opnieuw verwonderen over de kracht van de natuur.”

Investeren in innovatieve projecten
Met het Park van Morgen willen de gemeente Rotterdam, Plant-e en Ermi van Oers het toepassen van groen in de gebouwde omgeving stimuleren en mensen meer in contact brengen met hun omgeving. De natuur moet een ervaring worden voor passanten, waar inspiratie uit gehaald kan worden. Wethouder Bert Wijbenga: “Investeren in innovatie is belangrijk. Of planten écht bruikbaar zijn als energieleverancier in de toekomst weten we nog niet, maar met dit project maken we vast een begin”. De verlichting zal misschien niet altijd werken, benadrukt de wethouder: “De natuur laat zich niet haasten; als de bacteriegroei niet meewerkt of het weer zit tegen, dan werken de lichtjes misschien niet. Ook dat monitoren is deel van deze verkenning.” Het Park van Morgen heeft de tijd nodig om te groeien en op te starten. In het voorjaar van 2020 moet het Park van Morgen een mooi, volgroeid sprookjespad zijn.