Nederland is een relatief veilig fietsland, maar nog altijd zijn er jaarlijks te veel slachtoffers te betreuren. Daarom hebben technologiebedrijven SAP Nederland, Quinso, Via en FROLIC Studio samen met verzekeraar Interpolis ‘SafetoBike’ ontwikkeld. De oplossing (zonder commerciële grondslag) bestaat uit een app en slimme fietsbel die fietsers waarschuwen bij het naderen van gevaarlijke kruispunten. SafetoBike bestaat uit een smartphone-app die fietsers van tevoren alle gevaarlijke plekken toont van de af te leggen route. Omdat het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen gevaarlijk is, geeft de app tijdens het fietsen zelf geen signaal af. De app is daarentegen wel gekoppeld aan een slimme fietsbel, die bij het naderen van gevaarlijke punten gaat trillen, geluid geeft of licht toont. De fietser hoeft de smartphone hierbij niet in de hand te houden. Deze kan veilig opgeborgen worden in een (school)tas of jas- of broekzak.
Hoe werkt de slimme fietsbel
De app kan dankzij GPS-locatie continu de route van een fietser matchen met een centrale database, waarin alle plekken zijn opgenomen waar veel fietsongelukken plaatsvinden. Dankzij de tijdige waarschuwing verhoogt de alertheid en waakzaamheid van de fietser en helpt op die manier ongelukken te voorkomen. Fietsers kunnen ook zelf aangeven wat zij als gevaarlijke plaatsen ervaren. Deze informatie kan met name voor gemeenten waardevolle informatie opleveren. Zij kunnen immers de nodige maatregelen treffen waardoor fietsers weer veilig zijn en zich veilig kunnen blijven voelen.
Pilot op scholen
Een groot gedeelte van de slachtoffers van fietsongevallen bestaat uit jongeren, met een piek als het gaat om de leeftijd 12-17 jaar. Het ds. Pierson College en Rodenborch-College uit ‘s-Hertogenbosch delen de slimme fietsbel daarom uit aan leerlingen uit deze leeftijdscategorie. Op deze manier kunnen de leerlingen proefondervindelijk ervaren of de oplossing bijdraagt aan een grotere veiligheid. Op korte termijn volgen ook andere middelbare scholen uit enkele grotere Nederlandse steden.
Geen commerciële grondslag
SafetoBike is ontwikkeld vanuit een maatschappelijk oogpunt. Softwarebedrijf SAP organiseert ieder jaar een hackaton om te komen tot een technologische oplossing waarmee maatschappelijk relevante problemen kunnen worden opgelost. De deelnemende teams gaan 24 uur achter elkaar aan de slag om op basis van bestaande software een werkend prototype te bouwen. Zowel Interpolis als SAP waren zeer enthousiast over de slimme fietsbel. In samenwerking met Quinso, Via en FROLIC Studio hebben zij het idee dusdanig doorontwikkeld dat nu de eerste pilots in Nederland plaats kunnen vinden. De resultaten hiervan bepalen wat de verdere toekomst van de slimme fietsbel en app gaat worden.