Op 14 mei 1940 bombardeerden Duitse vliegtuigen het hart van Rotterdam en velen ontvluchtten de stad. Ook familie Weijl, een echte kosjere banketbakker met zijn gezin, zij kwamen terecht in Gouda. Ze waren met twaalf en woonden met elkaar in een krappe woning, maar niet lang. Een razzia maakte een einde aan hun vrijheid! Tien van hen waren thuis toen Duitse soldaten hen meenamen, twee zusjes waren niet thuis en ontsnapten aan de dood en overleefden de oorlog.
Voor die tien Joden liggen nu tien messingsteentjes ingemetseld in de stoep voor het huis waar ze met elkaar hadden gewoond. Als eerbetoon poets ik die herinneringsplekjes met koperpoets, zodat voorbijgangers erover zouden kunnen struikelen en zouden kijken wat daar nu precies ligt! Zo herinneren wij ons deze onschuldigen en blijven wij aan hen denken en proberen zo de geschiedenis te beïnvloeden!

BlijNieuws van één van onze gewaardeerde redacteuren naar aanleiding van het AD-artikel van Soesja Citroen over Stolpersteine/struikelstenen dat we van één van onze lezers ontvingen