blijnieuws_damn-food-wasteOp zaterdag 29 juni maakt Damn Food Waste vanaf 12 uur een lunch voor 5.000 mensen op het Museumplein in Amsterdam, uiteraard gemaakt van vers voedsel dat in Nederland om verschillende redenen niet op ons bord belandt. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. Ook in Nederland verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel! Dit gaat om zo’n 4,4 miljard euro per jaar dat onnodig de vuilnisbak in verdwijnt. Zonde, maar het goede nieuws is dat we er allemaal zelf wat aan kunnen doen!

Eerder werden soortgelijke evenementen georganiseerd in Londen, Dublin, Nairobi en Parijs en nu is het de beurt aan Amsterdam. Het doel is dat Nederlandse consumenten, bedrijven en de overheid actie ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan.

Voedselverspilling is geen ver-van-je-bed-show. In ieders vuilnisbak belandt nog te veel goed voedsel. Van de jaarlijkse 4,4 miljard euro die in Nederland de prullenbak ingaat in de vorm van goed voedsel, is de consument verantwoordelijk voor meer dan de helft. Uitgedrukt in kilo’s is dat bijna 50 kilo per persoon per jaar. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol goed voedsel dat – vaak na een lange wereldreis – hier in de vuilnisbak belandt.

Damn Food Waste op 29 juni Om te laten zien hoeveel voedsel er in Nederland wordt verspild, serveert Damn Food Waste op 29 juni op het Museumplein in Amsterdam voor zeker 5.000 mensen een lunch. Er komt een grote berg verse groenten, die ons bord anders nooit bereikt zouden hebben om cosmetische of andere redenen: te krom, te klein, te groot, gek gevormd of uit een beschadigde of verkeerd gelabelde verpakking. Die groenten worden ter plekke in veldkeukens verwerkt tot een heerlijke soep waar 5.000 mensen gratis van kunnen eten tussen 12.00 en 16.00 uur. Daaromheen vindt een vrolijke festivalprogrammering plaats van diverse initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. Zo komen allerlei aspecten van voedselverspilling aan bod. Eet jij bijvoorbeeld ganzenvlees? Let op: De lunch is dus niet gemaakt van voedsel dat uit de vuilnisbak komt, maar van vers voedsel dat zonder deze actie wél in de vuilnisbak zou zijn beland!

Damn Food Waste richt zich niet alleen op consumenten; we vragen ook voedselverwerkingsbedrijven en politici om met ons de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling. Ook zij kunnen Het Pact ondertekenen en laten zien wat ze doen aan voedselverspilling!

Aanmelden De lunch is gratis. Aanmelden kan via facebook (niet verplicht). Zo blijf je ook op de hoogte van al het nieuws rond het evenement.

Organisaties achter Damn Food Waste Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions.

Damn Food Waste in Amsterdam sluit aan bij de wereldwijde campagne tegen voedselverspilling ‘Feeding the 5000’ van Tristram Stuart, auteur van Waste: Uncovering the Global Food Scandal  (Penguin, 2009). Stuart won in 2011 een Internationale milieuprijs: The Sophie Prize.