blij_nieuws_tv_happiness_300_bHoewel het in onze maatschappij haast ondenkbaar is, was een leven zonder tv tot voor kort de normaalste zaak in Bhutan. Het is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Er is nauwelijks industrie en elektriciteit was lang geen vanzelfsprekendheid. Uiteindelijk deden in 1999 televisie en internet hun intrede, officieel aangekondigd door koning Jigme Singye Wangchuk. Voor de kleine dorpjes in het Himalayagebergte waarin Bhutan ligt, betekende dit een revolutie. Tip van BlijNieuwslezeres: Happiness: docufilm over het laatste dorp in Bhutan zonder tv. 5 maart op TV (NL2) bij BOS RTV.

In het laatste dorpje dat werd aangesloten woont de achtjarige Peyangki, een dromerige eenling en boeddhistische monnik. Vooruitlopend op de grootse gebeurtenis wil Peyangki’s oom een televisie kopen. Er zal een driedaagse reis naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan voor nodig zijn, en Peyangki mag mee. Voor het eerst komt hij in de grote stad.

“Verwachten jullie dat televisie je gelukkig zal maken?”, vraagt de lama aan de laatste vijf monniken in Peyangki’s klooster. Een volmondig ‘ja’ is het antwoord. De prachtige natuurshots spreken meer dan de mensen in deze documentaire, waarmee Thomas Balmès zijn filmische documentairestijl – zoals hij in 2010 al toonde met Babies – voortzet, evenals zijn traditie een stille getuige te zijn van culturele ontwikkeling over de hele wereld.

Happiness: Het laatste dorp in Bhutan zonder tv Uitzenddatum: Woensdag 5-3-2014 23:00 – 24:10 Nederland 2