uritonnoir3De Uritonnoir, een ontwerp van de Franse designstudio Faltazi, is een draagbare, composteringsurinoir voor grote festivals die een baal hooi verandert (upcycling) in bruikbare meststof.

De oplossing van de Franse designstudio Faltazi voor het probleem van het buiten plassen is l’Uritonnoir: een hybride van een urinoir (“urinoir” in het Frans) en een trechter (“entonnoir” in het Frans) die wordt aangesloten op een strobaal om je eigen urine-upcycling-fabriek te maken. Als de baal is gevuld met het “vloeibaar goud” begint het upcyclingproces doordat de stikstof in de urine reageert met de koolstof in het stro, waardoor er uiteindelijk na 6-12 maanden een rijke berg gecomposteerd humus ontstaat.

Foto: Faltazi

Foto: Faltazi

L’Uritonnoir werd oorspronkelijk bedacht voor zomerfestivals, waar strobalen vaak aanwezig zijn, maar portocabins niet. De ontwerpers zeggen dat het hun missie is om het bewustzijn van de festivalgangers te verhogen “droog urineren, waterbesparing en urine upcycling” en stelt voor de ontstane compost te gebruiken op het festivalterrein. Te gebruiken in bloembakken het volgende jaar om de waarde ervan aan te tonen. De productie van de Uritonnoir is inmiddels gestart en zal in juni voor het eerst gebruikt gaan worden tijdens het Franse heavy metal festival Hellfest.

L’Uritonnoir is slechts een onderdeel van het bredere EKOVORESproject van Faltazi, welke op zoek is naar hoe lokaal geïntegreerde systemen voor afvalbeheer en de voedselproductie te introduceren -uit prefabmodules voor het verwerken en conserveren van voedsel- voor het hergebruik van organisch afval en kennis hierover uit te wisselen.

Meer info over de Uritonnoir op Faltazi