ComeandEat Utrecht_1Villa Vrede, New Dutch Connections en Stichting eet mee zijn dit jaar genomineerd voor de Tolerantieprijs. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 7.000,- dat moet worden besteed aan het bekroonde initiatief of daarmee samenhangende activiteiten. De uitreiking vindt plaats op 5 mei 2016 tussen 14:00 en 16:30 uur op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival. De tolerantieprijs is de gemeentelijke prijs voor initiatieven ter bevordering van verdraagzaamheid, respect en begrip in de Utrechtse samenleving. De jury beoordeelde achttien inzendingen en waardeert de inzet en betrokkenheid van de voorgedragen kandidaten om maatschappelijk, sociaal of cultureel te investeren in de Utrechtse samenleving.

Over de initiatieven
Villa Vrede is opgericht in 2014 en biedt mensen zonder verblijfsvergunning een veilige omgeving. Door activiteiten, trainingen en voorlichting te geven, kunnen deze mensen zich verder ontplooien. Door directe benadering vinden getraumatiseerde vluchtelingen sneller stabiliteit. Villa Vrede is een ontmoetingsplek waar zij andere mensen leren kennen en duurzame verbindingen en contacten kunnen leggen. De vrijwilligers van Villa Vrede vertegenwoordigen verschillende culturele achtergronden, waar de vluchtelingen zich mee kunnen identificeren. De vluchtelingen krijgen wekelijks Nederlandse les, leren samen te koken en ontvangen voorlichting over basisrechten.

Stichting Eet Mee brengt op een bijzondere manier onbekende mensen met elkaar in contact die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Eet Mee! is sinds 2009 actief. In 2015 is Eet Mee samen met Present Utrecht een nieuw project gestart, ‘Come and Eat’, waarbij vluchtelingen uit de noodopvang gekoppeld worden aan Utrechters om een gezamenlijk maaltijd te nuttigen. Deze ontmoetingen blijken succesvol in het wegnemen van vooroordelen.

New Dutch Connection inspireert en motiveert (ex-) asielzoekers om opnieuw in zichzelf te gaan geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen. Dit doen ze door mensen en bedrijven te mobiliseren en een community te creëren die de asielzoekers ondersteunt en empowert, zodat zij verder kunnen werken aan hun toekomst. De ‘Toekomst Academie’ leidt in drie tot vier maanden jonge (ex)asielzoekers op tot toekomstige werknemers en ondernemers in Utrecht. Dit wordt gedaan door de jongeren te inspireren en te motiveren. Tijdens dit traject worden de jongeren individueel begeleid door een vrijwillige coach en een maatje.