blij_nieuws_weedburgerBill Gates schreef onlangs: “Alternatieven voor vlees zijn de toekomst”. De Nederlandse foodstyliste Lisette Kreischer reisde naar New York voor de laatste kennis over lekkere vleesvervangers. Ze heeft nu een burger van zeewier ontwikkeld ‘om mensen op een makkelijke manier aan zeewier te laten wennen’: The Dutch Weed Burger (TDWB).

De consumptie van vlees verdubbelde de laatste 20 jaar, en zal dat nog eens doen tegen 2050. Steeds meer mensen kunnen het zich veroorloven meer en meer vlees te eten. Maar er is volgens Bill Gates geen manier om genoeg vlees voor 9 miljard mensen te produceren. “Aan de andere kant kunnen we niet iedereen vragen vegetariër te worden. Daarom moeten er nieuwe alternatieven gevonden worden voor vleesproductie”, schrijft Gates.

Lisette Kreischner van The Dutch Weed Burger (TDWB): “Eten is geweldig. We doen het elke dag, het geeft ons energie en het is vooral lekker! Er is alleen één ding; als we op de huidige manier blijven omgaan met grondstoffen en als we onverminderd vlees blijven consumeren, dan zullen we in 2050 drie aardbollen nodig hebben om ons allemaal te voeden. De consumptie van dierlijke producten is zeer inefficiënt en moet rigoureus worden teruggedrongen. Er is een ander recept nodig om de toekomst te kunnen blijven voeden.

Daarom zijn we vorig jaar begonnen aan een avontuur om onze huidige eetcultuur uit te dagen. We reisden af naar New York City waar we een documentaire maakten gedreven door de vraag: ‘Met welk product kunnen we zelfs de meest cynische vleeseter verleiden meer plantaardig te gaan eten?’ We werden geïnspireerd door de vele restaurants met een 100% plantaardige keuken die heel succesvol draaiden en fantastische gerechten op het menu hadden staan. Eenmaal terug in Amsterdam maakten we niet alleen de film af, we werkten ook aan een nieuw plantaardig recept, waarin zeewier verwerkt kon worden, en in augustus 2012 kon er voor het eerste geproefd worden van TDWB. Wij geloven in de kracht van planten en zetten zeewier in, omdat deze zeegroente een wonderschone boodschap in zich draagt. Wetenschappers van de universiteit van Wageningen hebben zeewier en algen ontdekt als nieuwe superfoods, die de toekomstige voedselschaarste te lijf kunnen gaan. Door de teelt op zee is er geen verspilling van zoetwater en hebben we geen kostbare en schaarser wordend landbouwgrond nodig. Sterker nog, de teelt van zeewier draagt bij aan het herstel van onze oceanen.

Daarnaast is zeewier rijk aan hoogwaardige eiwitten, die snel en goed kunnen worden opgenomen door het menselijke lichaam en zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Zeewier heeft de potentie om de bedreigingen voor de voedselzekerheid op aarde veilig te stellen en om iedereen te voeden met de benodigde eiwitten. De zeewieren worden verwerkt in onze plantaardige producten die onder meer bestaan uit graan, soja en tarwe. Hiermee geven we een antwoord op de inefficiënte productie van voedsel door de intensieve veeteelt-industrie. Met TDWB willen we de teelt van zeewier, een heel nieuwe bedrijfstak in Nederland, een boost geven. De teelt staat aan de vooravond van een enorm groeipotentieel. Er is slechts één vraag die beantwoord moet worden: ‘Willen we de evolutie een handje helpen?’ Wij zeggen volmondig JA! op deze vraag. We geloven dat we onderdeel zijn van een nieuwe en nodige ontwikkeling en dat we daarin allemaal een rol te spelen hebben. We hebben daarom een malse en sappige hamburger gemaakt die in smaak, beleving en bite voorbij gaat aan wat we tot nu toe hebben gekend. We zijn daarom nu toegewijd om nog meer plantaardige fast food snacks te verrijken met zeewier en zo je smaakpapillen uit te dagen en mee te gaan in de veranderingen! Taste the change!”

Klik hier voor meer informatie over The Dutch Weed Burger.