De vraag is: hebben we de moed om op te staan? Na een bijna doodervaring is ex-bankman Ronald Bernard opgestaan om mensen een nieuwe reële keuzemogelijkheid te bieden voor een betere wereld. Hij zet zijn knowhow nu ten goede in, door middel van het aanpakken van het huidige waarde-uitwisselingssysteem. Zangeres/schrijfster Carla van der Veldt vertelt over haar geraaktheid inzake dit baanbrekende en Blije initiatief.

We leven in een cruciale tijd in de geschiedenis. Dankzij de moderne media kunnen we er niet meer onderuit om te erkennen dat we er in de loop van de evolutie als mensen met z’n allen een aardig zooitje van hebben gemaakt. Ik zeg WE, omdat ik erin geloof dat alles wat we buiten onszelf zien slechts een projectie is van wie we zelf denken te zijn. Het goede nieuws is dat we daardoor ook over het gereedschap beschikken om het tij te keren. We hoeven niet te accepteren dat we onze kinderen en kleinkinderen straks met een wereld opzadelen die gebaseerd is op angst, machtsmisbruik, uitbuiting en hebzucht. Waar oorlogen omwille van grondstoffen worden gecreëerd. Waar miljoenen mensen uit doodsangst of pure armoede gedwongen zijn hun vaderland te ontvluchten en alles wat ze liefhebben achter moeten laten. Waar anderen uit angst voor tekort hun hart en grenzen sluiten. Waar banken omvallen en burgers op moeten draaien voor op de beurs vergokte en verdampte gelden. Waar geïnvesteerd wordt in symptoombestrijding en oorlog in plaats van het voorkomen van ziektes en het stimuleren van vrede. Waar we van jongs af aan klaar worden gestoomd om in een economisch verdienmodel te passen in plaats van prioriteit te verlenen aan het ontwikkelen van ons talent en datgene waar ons hart naar uit gaat.

Willen wij onze kinderen en kleinkinderen straks achterlaten met een samenleving die gebaseerd is op schuld en angst en gedomineerd wordt door het Monster van Meer? Of hebben we de moed om de Martin Luther King, de Mandela, de Jezus of de Gandi in onszelf een stem te geven? In ons hart weten we al heel lang dat er iets structureel mis is met de manier waarop we met onszelf, onze eigenwaarde en die van onze medemens omgaan. En dien ten gevolge met onze dieren, de natuur en onze schitterende planeet. Aan ons nu de keuze om het werkelijk anders te doen. De Blije B geeft ons baanbrekende tools in handen om vanuit onszelf en met elkaar werkelijk de verandering TE ZIJN!

Alles begint bij de eigenwaarde
Jarenlang hebben mijn partner Paul en ik onder de titel ‘Het Uur van het Hart’ in ons land een muzikaal bewustwordingsconcept gedraaid. Je zou het ook ‘een goedgesprek concert’ kunnen noemen, waarin zowel de mensen uit het publiek als wijzelf openlijk onze bewustwordingsprocessen deelden. Dat een gezonde ‘Eigenwaarde’ één van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een gelukkig leven blijkt te zijn, is ons heel helder geworden. In de loop der eeuwen zijn we tot in de genen doordrenkt geraakt van het idee dat de mens uit zichzelf niet deugt en met schuld is belast. Dat we in feite bang zouden moeten zijn voor onszelf. En dat zijn we dan ook geworden. Bang voor onszelf en als projectie bang voor iets buiten onszelf dat ons aan het eind van de rit ter verantwoording roept voor alles waaraan we ons schuldig hebben gemaakt. Geen wonder dat ons leven voor een groot deel op angst gebaseerd is en dat het waarde-uitwisselingssysteem dat op aarde gehanteerd wordt (via banken) vandaag de dag uiteindelijk alleen nog maar gebaseerd is op schuld. Schuldcontracten. Daarover zo direct meer. Als je je als mens schuldig voelt voor je bestaan geloof je er vanzelf in dat je tekortschiet, waardoor het geloof in TEKORT haar intrede doet en de hebzucht het logische gevolg is. We denken constant iets tekort te komen, ook al leven we in welvaart. Zonder dat we het ons bewust zijn, zijn we er voortdurend op gericht om dit TEKORT te compenseren. Wij zijn er mee bezig bij anderen iets weg te trekken wat we zelf denken te missen. We voelen ons ‘afhankelijk’, ‘slachtoffer’ van iets buiten onszelf. Met gevolg dat we met ons brein allerhande constructies zijn gaan verzinnen om de ander te slim af te zijn. Om ten koste van de ander ons eigen imaginaire tekort aan te vullen. Dat waar we van overtuigd zijn geraakt is onze realiteit geworden. Zie de wereld waarin we nu in leven.

Laten we er gewoon mee stoppen onszelf te ontkennen.
We hebben er nu eeuwenlang voor gekozen om in tekort, boete en schuld te denken. Zullen we het dan de komende eeuwen gewoon lekker anders doen?

Wat als we het anders gaan doen?
Toen het eind 2014 van binnen in mij riep, om iets wezenlijks te willen betekenen voor de wereld waarin we leven, was ik blij verrast dat ik, direct toen ik daarna de computer aanzette, het volgende bericht las. “Beste Carla, zouden jij en Paul (mijn partner) met jullie muziek de lezingen van ‘De Blije B‘ willen ondersteunen? Het betreft een burgerinitiatief van professionals, waardoor binnen 5 jaar een leefbare wereld en een gezonde economie kan worden gecreëerd, waarmee de waarde in handen mag komen van de mensen zelf. Geld wordt weer gewoon als ruilmiddel gebruikt en is niet meer een doel op zich. Terug naar een eerlijke verdeling en een samenleving gebaseerd op medemenselijkheid, welvaart, duurzaamheid en integriteit, in plaats van tekort, hebzucht, liefdeloosheid en overlevingsangst.” Was getekend: Ronald Bernard. Mijn hart maakte een sprongetje. Als je gebed zo snel wordt verhoord, kan het niet anders dan de bedoeling zijn. Ronald kende ik uit het recente verleden. We waren beiden betrokken bij de Renaissance Groep. Een initiatief dat mensen uit het zakenleven inspireerde tot zuiver en duurzaam handelen. Zaken doen vanuit het hart. Van daaruit delen en een bijdrage leveren aan een liefdevolle samenleving. De bezielers waren voormalig voorzitter van de Rabobank Herman Wijffels en de inmiddels overleden wederzijdse vriend en wereldverbeteraar Ton Plekkenpol. Ronald voelt zich over de dood heen nog steeds verbonden en geïnspireerd door Ton.

Uitdragen van eigen uniciteit
Ik hoefde er niet lang over na te denken. Het voelde voor mij zo kloppend om het tij te keren door juist het ‘waarde-uitwisselingssysteem’ te veranderen en de waarde weer in eigen hand te krijgen. Bovendien sloot de muziek die mijn partner Paul en ik onder de naam ‘To Be’ al hadden geschreven naadloos aan op de lezing die hij al op de plank had liggen. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en zien wij dat we werkelijk een reële mogelijkheid in handen hebben om een wezenlijke verandering teweeg te brengen op onze prachtige planeet. Net als Ronald wil ik mijn kinderen en kleinkinderen later recht in de ogen kunnen kijken en zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om hen in een betere wereld te laten leven. Niet in een wereld waar het alleen nog maar om macht en het hebben draait. Een mechanische samenleving waarin de burgers (inclusief kinderen en ouderen) steeds harder en langer moeten werken om te overleven, tegen geld dat steeds minder waard wordt. Waar kinderen al op zeer jeugdige leeftijd worden klaargestoomd om in het economische verdienmodel te passen, in plaats van te kunnen floreren door het ontwikkelen van hun talent en het uitdragen van hun eigen uniciteit.

Nieuwe keuzemogelijkheid voor een betere wereld Vanuit een zolderkamertje gestart, maar nu al in vier landen door meer dan 4.600 mensen gedragen (vrijwilligers, medestanders, donateurs, ELC-houders etc.), is De Blije B inmiddels uitgegroeid tot een stevig initiatief dat aan ons mensen een nieuwe keuzemogelijkheid biedt en uitzicht geeft op positieve veranderingen, voorspoed en welzijn voor onze toekomst, voor onze kinderen, voor de economie, de natuur, het milieu en meer. De laatste ‘B’ staat voor Bewustzijn, Burger en Beweging. En als het aan de initiatiefnemers ligt, staat de ‘B’ bij voldoende deelname ook voor een nieuwe eigentijdse Bank. Met andere woorden: een nieuw waarde-uitwisselingssysteem gebaseerd op de universele waarde van de mens.

Een menselijke maat
Een bank van, voor en door de mensen, waarbij geld weer een ruilmiddel is en geen doel op zich. Waar eenieder (onafhankelijk van de hoeveelheid vermogen) een gelijke stem heeft. Geen bonussen, geen rente, maar natuurlijk rendement. Er wordt alleen maar echt duurzaam geïnvesteerd, nieuwe hypotheekvormen zonder woekerrentes. Collectieve in- en verkoopgelegenheid, waardoor prijzen weer een menselijke maat krijgen. En ‘last but not least’, waarbij het geld gewoon weer van onszelf is en waarbij niet het risico wordt gelopen dat het verkwanseld wordt in het Planetaire Gokpaleis. Speculeren op de beurs is er niet meer bij en investeringen zijn alleen nog maar gericht op het werkelijke welzijn van mens, dier en planeet.

‘Het kan niet waar zijn’
Wie boeken als ‘Het kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk heeft gelezen en het theaterstuk ‘Door de bank genomen’ van De Verleiders heeft gezien, begrijpt als geen ander dat er wereldwijd een structurele verandering van ons financiële systeem noodzakelijk is voor een significant herstel van onze economie en een menswaardige samenleving. Al vanaf de eerste lezing van Ronald van De Blije B in 2015 zat ik op het puntje van mijn stoel. Verbijsterd was ik over de uitleg van het huidige financiële machtssysteem, het ontstaan ervan, en hoe het ons mensen steeds meer afknijpt en onze waarde ontneemt, zowel financieel als intermenselijk. Ronald maakt inzichtelijk hoe vrijwel alles in onze wereld wordt gemanipuleerd door 13 elitaire hoofdfamilies, die zich vanuit een onschendbare positie bedienen van een piramidaal systeem, dat er slechts op gericht is om de eigen macht en financiële welvaart uit te breiden ten koste van de rest van de mensheid. “Alles wordt maar duurder”, denkt men. “Nee, ons geld wordt steeds minder waard!” aldus Ronald. Hij maakt inzichtelijk hoe het huidige ‘bankensysteem’, dat dus in handen is van particuliere elite, zich jarenlang heeft bediend van allerlei slimme trucks via geld om echte waarden bij de mensen weg te trekken. Ronald: “Korte termijn politiek die op de langere termijn, niet anders dan tot een enorme crisis kon leiden. Daar weten we inmiddels alles van. Geld wordt gecreëerd uit het niets op basis van schuldcontracten, er staat geen echte waarde meer tegenover. Het is niet meer gerelateerd aan bij voorbeeld goud of spaargelden. Schulden die nauwelijks terug te betalen zijn. Een student begint zijn werkzame leven tegenwoordig al vaak met een schuld van gemiddeld 30.000 euro. Huizen die mede door speculaties en woekerrentes zoveel geld moeten kosten dat het zelfs door tweeverdieners nauwelijks is op te brengen. Een fenomeen dat een enorme wissel trekt op het gezinsleven en stress gerelateerde ziektes ontketent.”

Puppets on a string
Ongemerkt groeien we toe naar een maatschappij waarin straks zowel bejaarden als kinderen niet worden ontzien als het gaat om het leveren van arbeid. “Maar het kan echt anders”, roept Ronald. “Wie het beheer over de geldstromen in handen heeft, beschikt over het gereedschap om het tij te keren. Van de huidige machthebbers kunnen we die verandering niet verwachten. Regeringen zijn uiteindelijk slechts ’puppets on a string‘ van dit systeem, waar alles een verdienmodel is. Oorlogen, voedseltekorten en ziektes helaas niet uitgezonderd. Als wij een wereld willen waarin we met elkaar een waardig en gelijkwaardig bestaan kunnen opbouwen, zullen we de macht over de geldstroom en de verdeling daarvan zelf in de hand moeten nemen via een bank in eigen beheer.”

Ons geld op de bank is niet meer van ons
Ronald vervolgt: “We zijn als mens vaak zo moeilijk te bewegen tot verandering. Zeker als het om ideële doeleinden gaat. Maar nu het ook rechtstreeks op de portemonnee aankomt, is de redding wellicht nabij. De meeste van ons realiseren het zich niet, maar het geld dat we door noeste arbeid bijeen hebben gespaard en op de bank hebben staan is niet meer van ons. Het is slechts een vordering op de bank! Begin 2016 is er binnen de Europese Unie (EU) bovendien een Bail-in wet aangenomen, waardoor alle spaargelden boven de 100.000 euro vogelvrij zijn als een bank binnen de EU omvalt. Onlangs gebeurde dit in België met de Optima Bank! In de afgelopen jaren is het ook gebeurd met de Laiki Bank in Cyprus, SNS Reaal in Nederland en Bankia in Spanje. Helaas zullen nog velen volgen.

Maar, er is meer. Ons belastinggeld wordt deels weggesluisd via een achterdeur die het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) heet. Het vergaarde geld wordt aangewend om banken te redden. Niet de mensen van het land. Want als het geld dat in de bank wordt gepompt direct onder de mensen zou worden verdeeld, dan zou het een ander verhaal zijn. Het zou zelfs de economie kunnen stimuleren. Maar daar is men niet op gericht. Neem Griekenland. Uit onderzoek bleek dat slechts 5% van de ESM gestorte gelden in het land zelf terecht zijn gekomen. Sinds 2013 is het ESM gerechtigd om binnen 7 dagen elk willekeurig bedrag op te eisen van een EU land. Hierdoor kan van de één op de andere dag een paar miljard van de belastinggelden die wij met elkaar hebben opgebracht verdwijnen. Het ESM is onschendbaar, is boven iedere wet gesteld en geniet volledige immuniteit, dus we hebben geen poot om op te staan,” aldus Ronald. Er is geen tekort, er is genoeg. We hebben slechts een distributieprobleem.

Het kan WEL! Wij zijn de verandering, aan ons de keuze!
Als we onze eigenwaarde weer zelf in de hand hebben gaat het echt lukken! We worden weer blije mensen! Blije mensen delen, en delen is vermenigvuldigen. Ik geloof in het initiatief De Blije B. Samen met mijn man Paul zingen we ons ‘Heart Out’ om mensen wakker te schudden en te inspireren om mee te doen. Alvorens de bankvergunning aan te vragen ligt de focus op het tot stand brengen van een zo breed mogelijk draagvlak van mensen. Dit is een bewuste keuze. Niet één investeerder, maar een breed collectief veld dat opstaat voor de eigenwaarde en de waarde van het geheel. Bij deelname van 10.000 ELC houders zal de Bankvergunning worden aangevraagd. Voor 25 euro kun je al meedoen. Voor 100 euro wordt het ook jouw bank en investeer je in een reële kans om het tij nu eens op een positieve manier echt te keren zonder enige vorm van strijd. Doe je mee?

Voor meer informatie: www.deBlijeB.nl.
Met toestemming van Carla deze tekst (die eerder is gepubliceerd in het blad Spiegelbeeld) geplaatst op BlijNieuws: Carla van der Veldt / zangeres/songwriter www.to-be.nl & www.carlavanderveldt.com