Zevenblad (Aegopodium podagraria) groeit bijna overal. En het woekert enorm. Heb je het eenmaal in de tuin dan ben je er niet zo een twee drie weer vanaf. Voor veel mensen is het verschrikkelijk onkruid. Vroeger echter was zevenblad, ook al omdat het overal voorkwam, één van de bekendste en belangrijkste groenten! Zevenblad zit boordevol vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (Podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde zevenblad bladeren werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten. Daarnaast kan je er ook allerlei lekkere gerechten van maken.
Een Blijnieuwslezersbijdrage

In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als “peterselie”, daar smaakt het ook naar, in vroegere dagen gebruikten de soldaten het omdat het altijd wel ergens groeide. Je kunt het bereiden net als spinazie of postelein maar heeft een heel eigen smaak.

Zevenblad heeft de smaak en bereiding van spinazie, kort koken dus. Het is in de Siberische keuken een veel gebruikte groente, en werd op grote schaal verbouwd in de Lage Landen tijdens de middeleeuwen. Andere toepassingen van zevenblad: roerbakken, pesto ervan maken en als soepgroente

Zevenblad groenteschotel (4 personen)
Benodigdheden: 300 gram zevenblad gewassen en gesneden zonder stengels 2 eetlepels olie 2 middelgrote uien (gesneden) 2 appels (in blokjes) 1 theelepel kerrie poeder zout, peper, evt. bouillonpoeder 3 eetlepels crème fraiche (of als je dat niet hebt, ongeslagen slagroom of iets dergelijks)

Bereiding:
Fruit de uien in olie en voeg de appelblokjes toe. Even omscheppen en daarna het zevenblad toevoegen. Even flink doorverhitten en omscheppen. Kerrie poeder, zout, peper en eventueel wat bouillonpoeder toevoegen. Afmaken met crème fraiche. Serveer deze groenteschotel met rijst of pasta. Je kunt eindeloos variëren met allerlei smaken knoflook i.p.v. kerrie is ook erg lekker. Maar dan geen appel erbij

Tip: jonge blaadjes zijn lekkerder dan oudere bladeren, ouder blad is iets taaier maar kan wel.

Zevenblad werkt bijzonder goed om de nieren te ontgiften en helpt bij blaas- en nierproblemen. Omdat het zo’n goede ontgifter is helpt het ook bij Jicht, eten als groente, drinken als thee of een omslag om de pijnlijke jichtplek kan de kwaal verlichten of verhelpen.