Stad Utrecht

Ineke Malsch is onderzoeker en afgestudeerd in natuurkunde.  ‘In mijn jeugd was ik al geïnteresseerd in dit vak, op school las ik een boek over natuurkunde en de toepassingen in de samenleving. Dat ging erover dat je natuurkunde kunt inzetten voor duurzame technologie, zoals zonne-energie. Helaas kun je er ook kernwapens mee ontwikkelen.
Als onderzoeker ben ik normaliter, (vaak) bezig met abstracte onderwerpen. Dan is het lastig om mensen te betrekken bij een initiatief. Ze passen dan net niet in een onderzoek of het is te ingewikkeld.

Green deal
‘De Europese Unie heeft (vanuit de Green Deal) als speerpunt dat ze in 2050 willen dat Europa als eerste een klimaatneutraal continent is. Wat betekent dat je net zoveel CO2 uit de lucht haalt als je uitstoot. In 2021 is het project Duurzaam Utrecht 2030 begonnen. Als een soort van vervolg op de Europese doelstelling. Meestal blijft het bij aanbevelingen en komen subsidies terecht bij mensen met meer geld. “Het gekke is dat mensen met weinig geld al veel duurzamer leven”. Ze gaan niet op vliegvakantie. Maar biologisch eten of een huis verduurzamen is lastig’.

Dat kan anders
‘Ik dacht dat kan anders; hoe kan je ervoor zorgen dat je kennis wetenschappelijk en vooral positief kunt inzetten? Ik dacht weet je wat? Ik ga gewoon partners zoeken om in Utrecht te laten zien, zo pak je dat aan! Ik wil bewustwording creëren.
Eén partner is de opleiding Social Work van de Hogeschool Utrecht. Hun studenten hebben in buurthuizen gevraagd: ‘wat houdt je tegen om duurzaam te leven?  Zij kregen antwoorden als: ‘We willen wel, alleen biologisch eten, dat is zo duur.’ Of: ‘Ik wil mijn huis wel verduurzamen, maar hoe doe ik dat?  Kun je niet bij mij thuiskomen?’
Nu gebeurt dat laatste gelukkig al wel. Energie-U, een energiecoöperatie van betrokken Utrechtse bewoners die onder andere met vrijwilligers bij je thuis klust en je helpt om je huis te verduurzamen.

Hoe lukt het om plannen van de grond te krijgen?
‘Het begint met een sterk netwerk, en dat je diegene met wie je dit doet op de hoogte houdt, daar steeds bij terugkomt en dat elke partij een actief aandeel levert. En doordat we het breed aanpakken, dus in alle wijken, met verschillende onderwerpen die raken aan duurzaamheid’.

Stappenplan
‘Er is een stappenplan voor biologisch eten met een smalle beurs opgesteld. In de wijk Lunetten leek het een goed idee om voedsel van biologische en lokale groente- en fruitbedrijven aan de voedselbank te geven. We kregen daar meteen reacties op: ‘we willen zelf kiezen, kunnen we een bon krijgen om zelf een budget te besteden? ‘

Lessen
‘Ik heb geleerd dat vraaggestuurd iets doen beter werkt. In plaats van hier is een aanbod. En dat je nadenkt over: ‘ik help nu deze persoon, help ik daarmee ook een hele groep? Dat je armoede bestrijdt en daarnaast het milieu beschermt. Zodat het daarmee voor volgende generaties mogelijk blijft om op een goede manier te leven’.

Aansluiten
Wil je meedoen? Partners die aan willen sluiten zijn welkom. Bijvoorbeeld voor het thema: duurzame mobiliteit of samen tuinieren. Kijk op: www.duurzaamutrecht2030.nl of mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl

Claudia-Anna