Morgen is het Nationale Zaaidag. Moet dat nou? Zo’n landelijke aandacht vragende dag om wat meer erg te hebben in bloemetjes en insecten? Moeten niet, maar ik kan zeggen dat ik er heel blij mee ben. Iedereen kan op deze manier bewust worden gemaakt van het besef dat insecten zoals bijen onmisbaar zijn voor onze natuur. Heb zelf gratis zakjes zaad besteld bij The Pollinators, dit kan je ook bij Natuurmonumenten doen, om in m’n tuin en in bloembakken te zaaien. De ‘Kringloop van het Leven’. Wie heeft er niet de film de Lion King gezien of is zelfs naar de Musical geweest. De kringloop van het leven kwam daar ook mooi in naar voren. Het klopt! Wij, zo groot als we zijn, zouden veel fruit en groenten niet meer hebben zonder de bijen. Ons menu zou er veel eentoniger uitzien. Bijen zorgen niet alleen voor honing. Ze zijn belangrijk voor onze natuur.


Bijvoorbeeld appels, meloenen, kersen, avocado’s, komkommers, broccoli en pompoenen zouden er niet meer zijn. Daarom is het dan wel de bedoeling dat ze ook kúnnen leven. Doordat ze telkens stuifmeel ophalen, zorgen ze voor de bestuiving. Door de bestuiving kunnen de bloemen en planten zich voortplanten en blijven er genoeg groeien. Wij kunnen zorgen dat we bloemen laten staan of zaaien om te zorgen dat de bijen en ook andere insecten kunnen blijven leven. Er zitten werkelijk prachtige exemplaren tussen. Kijk eens naar hoe mooi een vlinder kan zijn en hoe vrolijk zo’n kleine fladderaar je soms kan maken. Vooral omdat je jezelf dan helemaal realiseert; hé, het is vandaag weer prachtig weer.
Daarom is het goed om nu zaadjes te zaaien, mooie bloeiende plantjes of struiken te poten of bloemen in de tuin te hebben. Voor ons een lust voor het oog en voor de insecten, waaronder de zoemende bij, van levensbelang.

BlijNieuws
Delen is vermenigvuldigen. 🌻🌻