blij_nieuws_bankimoonPrachtige levensles van de VN-Secretaris Ban Ki-moon: “Toen ik 22 was, had ik zeer weinig materiële bezittingen, maar ik had het geluk gezegend te zijn met waarden die ik had meegekregen van mijn ouders; van de confucianistische tradities van mijn samenleving; en een aantal eenvoudige adviezen van het hoofd van mijn middelbare school.
    Ik ben opgegroeid in de onmiddellijke nasleep van de Koreaanse oorlog. Mijn familie woonde in een bescheiden huis: samen slapen in één van onze twee kamers; warmte van het vuur waar we op kookten; en lezen bij kaarslicht want we hadden geen elektriciteit. We hadden niet veel, maar we hadden honger om te leren en te bouwen aan een betere toekomst voor onszelf en onze gemeenschappen.

Nadat ik mijn best had gedaan om Engels te leren, won ik een essaywedstrijd georganiseerd door het Internationale Comité van het Rode Kruis. Hierdoor werd ik gesponsord om te reizen door de Verenigde Staten met een groep jonge mensen uit meer dan drie dozijn andere landen.

Die reis veranderde mijn perspectief en mijn leven. Vanuit mijn stoffige dorp in Korea, opende ik mijn ogen voor de wijdere wereld. Het hoogtepunt van onze reis was een gelegenheid om president John F. Kennedy te ontmoeten in het Witte Huis. Nadenkend over het multinationale karakter van onze groep , zei hij: “Er zijn geen nationale grenzen, er is slechts een kwestie van of we een helpende hand kunnen aanbieden.” Ik besloot toen en daar om een carrière in de publieke sector na te streven.

Me afvragend waar te beginnen, reflecteerde ik over een confucianistische leer waar ik van jongs af aan onder de indruk van was: “Om de wereld op orde te brengen, moeten we eerst orde in de natie brengen; om de natie op orde te brengen, moeten we orde in de familie brengen; om de familie in orde te brengen, moeten we ons persoonlijk leven cultiveren; en ons persoonlijk leven te cultiveren , moeten we eerst ons hart juist instellen” Ik begreep dat dit betekent dat als ik een bijdrage wilde leveren aan het publieke domein, ik moest beginnen met het werken aan mezelf. Alleen dan zou ik vooruitgang zien vanuit mijn persoonlijke kring tot de samenleving als geheel.

Deze twee benaderingen -de concrete push voor hard werken en studeren in combinatie met de filosofische nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid als voorwaarde voor leiderschap- kwamen samen in de eenvoudige adviezen die ik kreeg van mijn middelbare schooldirecteur. Hij zei: “Houd je hoofd boven de wolken en je voeten stevig geworteld in de grond – en ga dan stap voor stap.” .

Hij adviseerde mij om vast te houden aan verheven idealen en het nemen van praktische maatregelen om ze te realiseren.

Niets is nuttiger gebleken bij mijn werk als secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die elk uur van elke dag te maken heeft met schijnbaar onoplosbare problemen; van conflicten en schendingen van de mensenrechten tot armoede en ziektes – en in de ergste gevallen, al die uitdagingen tegelijk.

Ik heb geleerd dat het nooit genoeg is om gewoon principes na te papegaaien, zonder hen te vertalen naar concrete stappen – maar tegelijkertijd: concrete stappen zullen ons van de juiste weg leiden, als we niet vasthouden aan onze principes die we willen realiseren.”

Lees hier het originele verhaal dat we als BlijNieuwslezersbijdrage mochten ontvangen.