Ik fiets in de Franse Alpen en het is nog een hele klim. Opeens pak ik het ritme en het voelt alsof ik dansend de Col du Lautaret opga. Het leek in eerste aanleg te zwaar, maar ik heb al die kilometers niet voor niets geoefend en nu gaat het toch gebeuren. De tijd staat stil, ik ben één met de fiets en die laatste meters voelen hemels en bevrijdend aan. Wat een dag, wat een berg en wat is het leven mooi. Wij noemen dit verschijnsel “in een flow zitten”.
Mihaly Csiksentmihalyi noemt zich gemakshalve Benjamin C. Van oorsprong Hongaars, al vele jaren wonend en werkend in de Verenigde Staten. Hij was hoogleraar en directeur van de psychologiefaculteit van de Universiteit van Chicago. Benjamin C. is 85 jaar en publiceert nog steeds over de flow en positieve psychologie. Meestal wordt flow gekoppeld aan sport, maar volgens hem is het ook van toepassing in het dagelijks leven, vrije tijd en werk. Je kunt het hebben op de kermis of pretpark als je iets doet waar je eigenlijk bang voor bent. Zoals Lost Gravity in Walibi. En met werken of studie geldt dat ook. Sommigen rapporteren dat ze de geest krijgen en er helemaal in zitten. Alsof de nota of scriptie zichzelf schrijft. Voor een flow is nodig dat een persoon het evenwicht vindt tussen uitdaging en vaardigheid. Als beide maximaal zijn, is de flow nabij.
Kun je flow aanleren? Voor sport lijkt dat helder: mentale coaches proberen hun sporter hun grenzen te leren kennen en te streven om die grens dan ook te behalen. Collega- sporters of zelfs tegenstanders kunnen daarbij behulpzaam zijn. Ook worden commerciële trainingen aangeboden om als leider je team “in de flow te krijgen”. Kenmerk van die trainingen is de combinatie van concentratie- oefeningen en vaardigheid als raften, karate of golf.

Voor het gewone leven zijn er mogelijkheden om vaker in de flow te komen en zo meer positieve energie op te doen. Ook daar zijn cursussen voor, maar je vindt ook op internet allerlei oefeningen om in de flow te komen. Om het negatief te benoemen: haal de belemmeringen in je leven weg. Wat je met tegenzin doet of mee leeft is een last en belemmert je. Om het positief te benoemen. Waar word je echt blij van? En dat laatste uitzoeken is een mooie opgave.
Voor wie meer wil weten van de bedenker van de flow: https://www.ted.com/talks/mihaly_csikszentmihalyi_flow_the_secret_to_happiness

In een serie artikelen neemt onze nieuwe BlijNieuwsredacteur u mee naar de geschiedenis en mogelijkheden van deze blijmakende stroming in de psychologie (Lees hier deel 1). Delen is vermenigvuldigen! 🌻🌻