BlijNieuws DOEN!

Onlangs (oktober ’20) heeft BlijNieuws iets nieuws bedacht. Een fonkelnieuw idee, en een extraatje naast alle blije berichten die BlijNieuws dagelijks al plaatst op de Website, Facebook, LinkedIn, Pinterest en Instagram. Het plan heet ‘BlijNieuws DOEN’ en het idee is om een aantal keer per jaar een DOEN-actie te organiseren. Dit kan een doen-moment zijn dat we zelf als BlijNieuws bedenken en organiseren, maar we willen vooral ook met een aantal mensen meedoen met, aansluiten bij en een vrijwillige bijdrage leveren aan een bestaand project, idee of initiatief. Dit kunnen bv projecten en initiatieven zijn waar BlijNieuws al eens een bericht over gedeeld heeft. Na iedere DOEN activiteit zal er een bericht over worden geschreven om ook weer te kunnen plaatsen op onze BlijNieuws-media.

Waarom zijn we dit plan begonnen? Omdat naast het delen van mooie BlijNieuws-berichten het leuk, vernieuwend, leerzaam, verrijkend en geweldig kan zijn om ook op deze manier de wereld een beetje mooier te maken. Iedereen die wil (jong en oud) kan eenmalig (maar meerdere keren mag natuurlijk ook) een vrijwillige, actieve, doe-bijdrage leveren. Meedoen met BlijNieuws-DOEN is ook zéér geschikt voor mensen die zich niet willen binden aan vrijwilligerswerk (wat over het algemeen een structureel, terugkerend en verplichtend karakter kan hebben). De eerste BlijNieuws Doen actie heeft begin november ’20 plaatsgevonden in Gouda. Hierover kun je hier meer lezen. Via deze website en onze social media kanalen houden we je op de hoogte van onze Doen-Acties. Wie weet mogen we ook jou een keer begroeten. Zie hieronder de eerste twee BN-DOEN-acties:

1. ‘JERUSALEMA’
Op de dag van onze introductie van BN-Doen aan het hele BlijNieuws team op zaterdag 3 oktober 2020, zijn we gelijk van start gegaan met een allereerste Doen-activiteit. HET Corona-lied met bijbehorende dans, werd dit jaar al door miljoenen mensen gedanst over de hele wereld. En vandaag was de beurt aan ons! ‘JERUSALEMA’, het lied van ‘troost’ en ‘saamhorigheid’ in een jaar waarin alles anders ging dan verwacht.
En wat deden ze het GOED, onze BlijNieuws redacteuren!!

2. ZWERFPOST
De tweede BN-DOEN actie was ZWERFPOST schrijven/maken en verspreiden. Een mooie kaart, een lief briefje of een positieve quote, anoniem geschreven voor de vinder. Om de vinder van de post te verrassen en blij te maken. Dankzij de financiële bijdrage van GoudApot hebben we alle benodigdheden hiervoor aan kunnen schaffen. Dankjulliewel GoudApot!!
Deze creatieve actie hebben we gehouden op zaterdag 7 november 2020 met een groep van 20 Goudse, zeer enthousiaste en creatieve vrijwilligers (waaronder BlijNieuws redacteuren). Geheel volgens de (op dat moment geldende) corona maatregelen, zijn we individueel en in kleine groepjes met papier, stiften, scharen, lijm en vooral heel veel liefde aan de slag gegaan en hebben in totaal ruim 200 blije zwerfpoststukken gemaakt!
Eén van onze vrijwilligers is werkzaam bij Brownies en Downies Gouda, en zij heeft samen met de medewerkers (met een verstandelijke beperking) meegedaan met ons. Terwijl we op de ‘actie-dag’ allemaal creatief bezig waren, konden we door o.a. videobellen toch even contact hebben met elkaar en een gevoel van saamhorigheid creëren. Wij zijn enorm blij met het fantastische resultaat en hebben in de daaropvolgende weken alle zwerfpost verspreid in Gouda e.o.
Neergelegd in o.a. winkels en winkelkarretjes, in fietsmanden en fietstassen, in Mini-straatbibliotheken, bij de Bloedbank, en al reizend met de trein achtergelaten in het OV.
We hopen natuurlijk dat alle post een nieuwe eigenaar heeft gevonden en dat ieder poststuk een lach heeft veroorzaakt. Van een aantal ‘vinders’ kregen we in ieder geval positieve reacties terug!