Deze week is het Boek van de Week van de Betekenis Boekenclub: Wouter Mensink – Hoe we uit het dorp vertrokken, filosofie tussen stad en platteland van Uitgeverij Boom.
In zijn boek ‘Hoe we uit het dorp vertrokken’ gaat Wouter Mensink, zelf een plattelandsjongen die naar de stad vertrok, verder op deze spanningen tussen stad en het platteland. ‘Denkend over platteland is dus een uitdaging. Misschien komt dat wel doordat filosoferen meer een stadse dan een rurale activiteit is, in elk geval in de westerse traditie.’ Wouter Mensink kiest in zijn boek de filosofie als ingang om naar het verschil tussen stad en platteland te kijken. Een ingang die in ieder geval meer inzichten geeft op dit moment dan de ingang van de sociologie of politiek alleen. Daar staan de hakken tegenover elkaar nogal in het zand. Filosofen richten zich vooral op het stadse leven, schrijft Mensink, toch waren er uitzonderingen, zoals Nietzsche in de Zwitserse Alpen, Rousseau en zijn wandelingen in de natuur en natuurlijk Thoreau, die nog steeds veel mensen aanspreekt met zijn boeken over het leven midden in de natuur.
Nieuwe beelden, nieuwe ideeën zijn er nodig, ‘wat ik me de afgelopen jaren begon te realiseren, is dat ik me niet probeerde te verplaatsen in het ‘echte’ platteland, maar in het verbeelde.’ Alles vraagt dus om een dialoog ter plaatse, en dan niet een middagje uit je bubbel in het dorpshuis het platteland opsnuiven, maar een echte ontmoeting creëren om dan samen naar een oplossing te manoeuvreren. Zoals oud-staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief over wantrouwen bij de Groninger vertelde in het tv programma Buitenhof: ‘Ik heb heel sterk geprobeerd erop te letten dat ik geen dingen beloofde aan mensen in zaaltjes om populair te worden in dat zaaltje, en dan daarna de deur dicht te trekken en toch niet te doen.’
Ron van Es, hoofdredacteur Optimist Magazine Online & initiator Betekenis Boekenclub