Daan Nijssen – Alle wegen leiden naar Babel & De Bagdad Berlijn Express – Ana van Es zijn de twee boeken van de week bij de Betekenis Boekenclub.
In de geweldige 8-delige documentaireserie ‘The Corridors of Power’ kijk je terug naar afgelopen wereldwijde conflicten waarin Amerika wel of niet ingreep. Irak, Libië, Kosovo, etc. Met interviews met Amerikaanse beleidsmakers en ministers krijg je een indringend beeld van de keuzes die gemaakt zijn en ten koste van wat. Uit alles ademt deze serie dat het ethisch besef over mensenrechten op gespannen voet staat met economische invloed. Alles, echt alles in de geschiedenis van de mensheid, blijkt ook uit deze serie weer, is geopolitiek. Strijd om invloed, land, grondstoffen.
In het boek ‘Alle wegen leiden naar Babel, de voorgeschiedenis van de Zijderoute’ maakt Daan Nijssen dat ook duidelijk. ‘Handel is al zo oud als de mensheid. Nog voordat de eerste landbouwgemeenschappen ontstonden, wisselden rondtrekkende groepen jagers en verzamelaars geschenken uit wanneer hun wegen elkaar kruisten.
De journalist Ana van Es werkte vijf jaar als correspondent in het Midden-Oosten en beschrijft in haar boek ‘De Bagdad Berlijn Express’ een prachtig staaltje van ‘corridor power’. Met de geschiedenis van de aanleg van de spoorlijn die in Berlijn begon en reizigers naar Bagdad voert, geeft haar boek ook de geschiedenis van de mogendheden van Duitsland, Frankrijk en Engeland die allemaal op zoek waren naar macht, invloed, en vooral olie en het opgraven van oudheden om hun musea mee te vullen.
Om dan met een uitspraak van de former deputy secretary of defence Paul Wolfowitz in de documentaireserie The Corridors of Power hier te eindigen: ‘People said if Kuwait grew bananas, we would never have liberated Kuwait.’