bompa frietEric Duhamel, eigenaar van Frietkot Bompa in Elsene, lanceert de ‘uitgestelde friet’. Bij de aankoop van een bakje friet, kan je een tweede bijbetalen. Hiervoor geeft Eric geen eten, maar wel een bonnetje om te schenken aan een dakloze. Met zijn actie wil uitbater Eric mensen dichter bij elkaar brengen.

“Niet enkel in de winter hebben deze mensen honger”, zegt hij. “Bovendien lossen we niks op door geld te geven. Het is te gemakkelijk een arme 50 cent toe te stoppen. We zijn met ménsen bezig, en we moeten met hen in verbinding komen.” Het idee van de uitgestelde friet haalde Eric Duhamel uit Italië. “Op internet zag ik dat er iets bestond als de ‘uitgestelde koffie’. Die traditie komt uit Italie. Napels. Daar kan elke klant van een bar de “sospeso” bestellen, een tweede “espresso” die in de wacht wordt gezet voor een dakloze. Maar volgens mij is het belangrijker eten aan te bieden. Koffie is enkel nuttig wanneer het koud is. Honger heb je het hele jaar door.”

Francesco, de eerste dakloze die gebruik maakte van de uitgestelde friet, was alvast tevreden. “Ik heb niet altijd honger, maar het is wel een heel erg goed initiatief. Hopelijk volgen er nog andere frietkoten.”