Foto: Peter Schreuder

Foto: Peter Schreuder

Henk van Duuren (67) zakte drie jaar geleden in elkaar tijdens het hond uitlaten. Zijn benen deden het niet meer. Hij belandde in het ziekenhuis en kon steeds minder spieren gebruiken. Artsen constateerden een agressieve vorm van ALS, een spierziekte die lijdt tot de dood van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren. Zijn levensverwachting was nog drie maanden en hij zou naar het Hospice gaan… Plotseling kon hij opeens zijn vingers bewegen en zelfs een hand naar zijn gezicht brengen.


De artsen stonden voor een raadsel en spraken van een medisch wonder. Later kwamen meer spierfuncties terug. Inmiddels staat vast dat Van Duuren geen ALS heeft, maar waarschijnlijk een chronische spieraandoening CIPD. Hij neemt het de artsen niet kwalijk dat ze hem eerst een zeer korte levensverwachting hadden voorgespiegeld. Hij was er toen ook “zeer slecht aan toe”.

Na drie (!!) jaar zeer intensieve revalidatie bij centra De Hoogstraat in Utrecht en Sophia in Gouda kan hij nu met een rollator weer lopen. Wandelen was voor hij ziek werd al de grote hobby van Van Duuren. Hij had zich al voorgenomen ooit nog eens de pelgrimstocht te lopen naar Santiago de Compostella. Nu hij met de rollator weer kan lopen heeft hij het plan opgevat om deze pelgrimstocht toch uit te voeren!

Henk traint dagelijks en kan inmiddels 10 km per dag lopen met zijn rollator. Hij start met zijn Pelgrimstocht op 8 mei 2013 in de Spaanse plaats Sarria en hij hoopt drie weken later Santiago de Compostella te bereiken. “het is in totaal 120 km. Ik wil per dag tien tot twaalf km wandelen”.

Om iets terug te doen voor de revalidatiecentra die hem zo goed begeleid hebben, is Van Duuren nu een Sponsoractie voor de revalidatiecentra begonnen. Inmiddels hebben o.a. Van ’t Hof Makelaardij; Restaurant Brunel; Koolwijk Transport, Drukkerij Verzijl, en AJBouw aannemersbedrijf besloten hem te sponsoren met in totaal meer dan € 6.500,-!

Mocht U als BlijNieuwslezer Henk ook willen sponsoren (en daarmee de twee genoemde revalidatiecentra), stuurt u dan voor 8 mei een mail naar Henk via vanduuren.henk@gmail.com. Daarnaast kunt u Henk ook volgen en steunen via Twitter @henk_vanduuren.