Nog niet eerder had ik gehoord over de werkzaamheden van het verwijderen en van dammen uit rivieren, zeg maar, het indammen van dammen qua aantal. Terwijl het toch een heel goed initiatief is. In 2022 is een recordaantal van 325 dammen uit rivieren in 16 Europese landen verwijderd, waarvan 8 in Nederland. Dat blijkt uit een artikel afkomstig van het WWF. Dat is een stijging van 36 procent vergeleken met 2021. Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk.
Het gevolg van het weghalen van de dammen is dat de natuur hersteld. Sterker, het weghalen van deze dammen is één van de beste manieren om de natuur te herstellen. Het mooie van dam removal is dat je bijna direct resultaat ziet. Zo werd in Frankrijk de Atlantische zalm weer gezien na het verwijderen van een dam. Trekvissen zoals zalmen kunnen weer migreren naar paaiplekken om zich voort te planten. Water gaat weer stromen en het natuurlijke proces van erosie en sedimentatie, dat is het proces waarbij deeltjes worden vervoerd en achteraf neerslaan en er voor zorgt dat grind, zand en klei zich langs de rivier verspreiden, weer in gang wordt gezet. Dit is goed voor de dieren en planten die in en rond de rivier leven, en ook voor mensen.

Een verwijderde dam in Finland heeft ook al prachtige resultaten laten zien: Amper één jaar nadat de dam is verwijderd zijn 200 jonge zalmen in de rivier aangetroffen. Dit is ongekend veel en laat de kracht zien van het verwijderen van dammen als natuur herstelmaatregel. Bijkomende voordelen zijn dat er minder kans is op overstromingen en minder last van droogte. Dat is weer van belang voor onze drinkwatervoorziening. Niet eerder zijn zo veel onnodige obstakels voor trekvis en vrije doorstroming verwijderd. Er moeten nog zeker 150.000 dammen weg in Europese rivieren maar er wordt hard aan gewerkt.
Dat is mooi en nu al iets om blij mee te zijn en van te worden. 

BlijNieuws van Yvonne
Delen is vermenigvuldigen. ??