BlijNieuws_Lachen_gezichtsfeedbackAls we vrolijk zijn of iets grappigs zien, dan werkt dat op onze lachspieren. Dat spreekt voor zich. Wat echter minder bekend is: andersom werkt het ook. Namelijk dat je van lachen blij wordt. Met andere woorden, als je je lachspieren – ongeacht je stemming – in beweging zet, dan word je daar vanzelf wat vrolijker van.

Dit principe heet ´gezichtsfeedback´ en het is bij verschillende experimenten aangetoond. Onder andere bij een onderzoek van de Sociaal Psycholoog Fritz Strack. Hij deed het volgende experiment.

Hij nodigde een grote groep mensen uit en vertelde hen dat zij deelnamen aan een onderzoek naar de problemen van mensen die hun handen niet kunnen gebruiken. De groep werd in drieën verdeeld: de eerste groep kreeg de instructie om hun potlood gewoon in de hand te houden. De tweede groep moest hun potlood tussen de tanden houden, waarbij hun gezicht – zonder dat zij dat beseften – kunstmatig in een lach werd gezet. De laatste groep diende het potlood tussen de getuite lippen vast te houden, waardoor zij onbewust een fronsende blik opzetten… Vervolgens moest iedereen dezelfde vragenlijst invullen. Aan het einde van de vragenlijst werden enkele cartoons van de Amerikaans striptekenaar Gary Larson getoond. Bij elke cartoon werd de vraag gesteld hoe grappig men de strips vond. Bij dit experiment bleek de ´lachende´ groep de cartoons als veel grappiger te ervaren, dan de ´sombere´ groep.

Ook tijdens andere onderzoeken is aangetoond dat de wisselwerking tussen gezichtsuitdrukking en emotie twee kanten op werkt. Kortom, als je zint hebt om vrolijk te zijn, zorg dan dat je even goed kunt lachen.