blij_nieuws_meditatie3Vele onderzoeken tonen aan dat meditatie mensen blij en ontspannen maakt*. Alleen hoe en waar kan dit het beste? CNN deed onderzoek naar de tien beste plekken in de wereld om te mediteren, ontspanningsretraites te volgen en tot rust te komen (ook als onderdeel van vakantie). Zij publiceerden deze top 10 op 25 juni 2013. Zie hier de BlijNieuwsVakantietips voor 2013!

 

Assisi Retreat Home & Hermitage, Assisi, Italië
Vier gastenkamers zijn beschikbaar in de eeuwenoude boerderij van het klooster van Franciscus van Assisi. Naast ochtend- en avondmeditatie is het verkennen Assisi – een “spirituele wandeling van de oude heilige plaatsen- een optie. Retraites worden gegeven in het Engels; keukenruimte is beschikbaar om uw eigen maaltijden te bereiden.

Plum Village, Frankrijk
Retraites in Plum Village worden geleid door de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh (genomineerd door Martin Luther King Jr. voor de Nobelprijs voor de Vrede) en zijn geschikt voor families en individuen (in de zomer vaak met Nederlandse vertalingen).

Dalai Lama’s teachings, Dharamsala, India
Dé plek in India waar de Dalaï Lama zijn openbare lezingen houdt, inclusief accomodatie’s die gerund worden door ‘brothers’ van de Dalaï Lama.

Spirit Rock, California, VS
Jack Kornfield is een van de leraren op deze prachtige retraiteplek ten noorden van San Francisco.

Mindfulness-based stress reduction at Glenview Hotel and Leisure Club, Ierland
Wetenschappelijke benadering van Mindfullness (University of Massachusetts Medical School) met toegepaste Mindfullnessretraite in aantrekkelijk Iers hotel.

The Buddhist Retreat Centre, KwaZulu-Natal, Zuid Afrika
90 minuten rijden van Durban ligt in een landelijke omgeving van Ixopo het Buddhist Retreat Centre. De voormalig president Nelson Mandela kende een nationale erfgoedstatus toe aan het centrum vanwege z’n milieuvriendelijke gebruik van inheemse planten en hulp bij bescherming van een speciale zwaluwsoort.

Wat Suan Mokkh, Chaiya, Thailand
Elke eerste dag van de maand starten in dit groene toevluchtsoord 10-daagse meditatie retraites. Alle niveaus zijn welkom, maar de voorwaarden zijn stevig/robuust; met de woorden van Ajahn Buddhadasa die de hermitage stichtte: “Leef sober, leg de lat hoog.” Bij inschrijving, levert u uw mobiele telefoon in; de bedden bestaan uit een mat van stro en een houten kussen. Elke ochtend om 04:00 opstaan.

Ala Kukui, Hawaii, VS
Alu Kukui (‘Weg van Verlichting’), is opgericht naar aanleiding van de gebeurtenissen van 11 september. Er worden het hele jaar door verschillende retraites aangeboden.

Gampo Abbey, Nova Scotia, Canada
Gampo Abbey is gericht op het monastieke leven in de Shambhala traditie. Bewoners hebben vaak een langdurig commitment afgegeven , maar tijdens het zomerseizoen zijn ook bezoekers met een regelmatige beoefening van meditatie van harte welkom voor een meditatieweek.

Kripalu, Massachusetts, VS
Kripalu is vooral een yogacentrum, maar vele andere programma’s, zoals meditatie, aandachtig lopen en verschillende soorten massages worden ook aangeboden. Vegetarische maaltijden worden geserveerd cafetaria-stijl. Het ontbijt is in stilte. Het nieuwe management heeft ook WiFi, koffie en allerlei soorten chocolade geïntroduceerd.

Klik hier voor het volledige CNN-artikel met uitgebreide beschrijving per meditatieplek.
*Klik hier voor een overzicht van de wetenschappelijke studies naar mindfulness en meditatie.