In deze roerige tijd van oorlog en pandemie meldt het World Happiness Report 2022 een helder licht in donkere tijden. De pandemie bracht niet alleen pijn en lijden, maar ook een toename van sociale steun en welwillendheid. Terwijl we vechten tegen de kwalen van ziekte en oorlog, is het vooral belangrijk om het universele verlangen naar geluk en het vermogen van individuen om elkaar te steunen in tijden van grote nood te herinneren. Het rapport van dit jaar valt midden in de COVID-19-pandemie, die levens over de hele wereld op zijn kop heeft gezet. “COVID-19 is de grootste gezondheidscrisis die we in meer dan een eeuw hebben gezien”, zei John Helliwell. “Nu we twee jaar aan bewijs hebben, kunnen we niet alleen het belang van welwillendheid en vertrouwen beoordelen, maar ook zien hoe ze hebben bijgedragen aan het welzijn tijdens de pandemie. We ontdekten in 2021 een opmerkelijke wereldwijde groei in alle drie de daden van vriendelijkheid die werden gecontroleerd in de Gallup World Poll. Het helpen van vreemden, vrijwilligerswerk en donaties in 2021 waren in elk deel van de wereld sterk gestegen en bereikten een niveau dat bijna 25% boven hun pre-pandemie lag. Deze golf van welwillendheid, die vooral geweldig was voor het helpen van vreemden, levert krachtig bewijs dat mensen reageren om anderen in nood te helpen, waardoor ze meer geluk voor de begunstigden creëren, goede voorbeelden voor anderen om te volgen en een beter leven voor zich.”
BlijNieuws dat we van ontvingen van één van onze redacteuren. 🌻🌻 Lees hierna meer over dit rapport dat deze week verscheen.

Dit jaar markeert de 10e verjaardag van het World Happiness Report, dat wereldwijde onderzoeksgegevens gebruikt om te rapporteren over hoe mensen hun eigen leven evalueren in meer dan 150 landen over de hele wereld. De belangstelling voor geluk is natuurlijk mondiaal. Het World Happiness Report bereikte in 2021 meer dan 9 miljoen mensen. Sinds het voor het eerst werd gepubliceerd, is het World Happiness Report gebaseerd op twee kernideeën: dat geluk of levensevaluatie kan worden gemeten door middel van opiniepeilingen, en dat we belangrijke determinanten kunnen identificeren van welzijn en daarmee de patronen van levensevaluatie in verschillende landen te verklaren. Deze informatie kan op zijn beurt landen helpen om beleid te ontwikkelen dat gericht is op het bereiken van gelukkigere samenlevingen.

Jeffrey Sachs legt op deze manier de oorsprong en het doel van de WHR uit. “Tien jaar geleden spraken regeringen over de hele wereld de wens uit om geluk centraal te stellen op de mondiale ontwikkelingsagenda, en met dat doel namen ze een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN aan. Het World Happiness Report is voortgekomen uit die wereldwijde vastberadenheid om de weg te vinden tot een groter mondiaal welzijn. Nu, in een tijd van pandemie en oorlog, hebben we een dergelijke inspanning meer dan ooit nodig. En de les van het World Happiness Report door de jaren heen is dat sociale steun, vrijgevigheid voor elkaar en eerlijkheid in regering zijn cruciaal voor het welzijn. Wereldleiders moeten er acht op slaan. De politiek moet worden geleid zoals de grote wijzen lang geleden hebben beweerd: op het welzijn van de mensen, niet op de macht van de heersers.’

Eerdere rapporten hebben gekeken naar de verbanden tussen het vertrouwen van mensen in de overheid en instellingen met geluk. De bevindingen tonen aan dat gemeenschappen met een hoog niveau van vertrouwen gelukkiger en veerkrachtiger zijn in het licht van een breed scala aan crises.

Voor het vijfde jaar op rij neemt Finland de eerste plaats in als de gelukkigste ter wereld. Dit jaar was de score aanzienlijk hoger dan die van andere landen in de top tien. Denemarken blijft op de tweede plaats staan, met IJsland van de vierde plaats vorig jaar naar de derde plaats dit jaar. Zwitserland is 4e, gevolgd door Nederland en Luxemburg. De top tien wordt gecompleteerd door Zweden, Noorwegen, Israël en Nieuw-Zeeland. De volgende vijf zijn Oostenrijk, Australië, Ierland, Duitsland en Canada, in die volgorde. Dit markeert een aanzienlijke daling voor Canada, dat tien jaar geleden 5e was. De rest van de top 20 omvat de Verenigde Staten op de 16e (tegenover de 19e vorig jaar), het VK en Tsjechië nog steeds op de 17e en 18e, gevolgd door België op de 19e en Frankrijk op de 20e, de hoogste ranglijst tot nu toe.

  1. Finland
  2. Denemarken
  3. IJsland
  4. Zwitserland
  5. Nederland
  6. Luxemburg
  7. Zweden
  8. Noorwegen
  9. Israël
  10. Nieuw-Zeeland

Jan-Emmanuel De Neve merkte op: “Helemaal onderaan de ranglijst vinden we samenlevingen die lijden onder conflicten en extreme armoede, met name vinden we dat mensen in Afghanistan de kwaliteit van hun eigen leven beoordelen als slechts 2,4 op 10. Dit vormt een grimmige herinnering aan de materiële en immateriële schade die oorlog aan de vele slachtoffers toebrengt en het fundamentele belang van vrede en stabiliteit voor het menselijk welzijn.”

Sinds het World Happiness Report tien jaar geleden werd gelanceerd, is er een groeiende belangstelling voor het meten van welzijn en tevredenheid met het leven. Dit is in belangrijke mate mogelijk gemaakt door de gegevens die beschikbaar zijn in de Gallup World Poll sinds 2005-2006. Elk jaar verzamelt het World Happiness Report gegevens van de afgelopen drie jaar van onderzoeken om de steekproefomvang te vergroten en meer nauwkeurigheid mogelijk te maken.

De beschikbaarheid van vijftien jaar aan gegevens over meer dan 150 landen biedt een unieke kans om een ​​inventaris op te maken. De drie grootste winsten waren in Servië, Bulgarije en Roemenië. De grootste verliezen waren in Libanon, Venezuela en Afghanistan.

“Gegevens die in het World Happiness Report worden beschouwd, bieden een momentopname van hoe mensen over de hele wereld hun eigen geluk evalueren en enkele van de nieuwste inzichten uit de wetenschap van welzijn”, zegt Lara Aknin. “Deze informatie is ongelooflijk krachtig om de menselijke conditie te begrijpen en hoe mensen, gemeenschappen en landen te helpen werken aan een gelukkiger leven.”