Ademhalen is iets waar je niet bij nadenkt, dat gaat vanaf je geboorte vanzelf. Wanneer je gaat zwemmen dan moet je daar opeens over nadenken. Immers in het water moet je ook ademen en daarvoor moet je hoofd wel boven water zijn. Nu is het vervelende dat als je zwemt met je hoofd bovenwater dat je onderlichaam naar beneden gaat. Dat maakt zwemmen niet makkelijker. Je zorgt dan voor veel weerstand en dan kom je niet vooruit. Het is een van de redenen waarom mensen zwemmen vaak niet zo leuk vinden.

foto Peter


Als je een ervaren zwemmer ben dan weet je dat je hoofd in het water moet liggen. Ademhalen doe je dan door onder water uit te ademen en boven water in te ademen. Waarbij probeert je hoofd niet te ver op te tillen. Plotseling moet je dan gaan nadenken. Ik ben een ervaren zwemmer en voor mij is dat vanzelfsprekend. Wanneer je beter, of makkelijker, wil zwemmen dan is ademhaling techniek het eerste dat je moet aanleren.
Ik ben behalve wedstrijdzwemmer ook hart-getransplanteerd en geef les en training aan andere getransplanteerden. Zo kwam recent Anita bij ons trainen en zij heeft recent een longtransplantatie gehad. Voor haar was ademhalen lang bijzonder moeilijk en dan is de stap om te gaan zwemmen een hele dappere. Vooral als je dan te horen krijgt dat het begint met nadenken over ademhalen. Ze wilde het proberen.
Anita zwemt, zoals de meeste mensen, rustig schoolslag en ik vroeg haar een kort baantje te zwemmen. Ze moest daarbij het aantal slagen tellen, het waren dertig slagen. Daarnaar hebben we rustig geoefend om boven water in te ademen en met je mond net onder water uit te blazen en rustig uit te drijven. Niet snel, geen kracht alleen maar gecontroleerd. Na even oefenen vroeg ik haar nogmaals een baantje te zwemmen en weer de slagen te tellen.
“Hoe voelde dat?”, vroeg ik haar. “Jeetje, dat ging veel makkelijker en ik ben veel minder moe.”, zei ze. Nog mooier was haar gezicht, een combinatie van verrassing, blijdschap, trots en een beetje opluchting toen ze er aan toevoegde; “Achttien slagen!”.
Daar wordt ik nou blij van.

BlijNieuws van Peter
Delen is vermenigvuldigen. 🌻🌻