Thich Nhat Hanh, een 87-jarige Vietnamese zenmonnik, verzorgde onlangs een mindfulness-training van een hele dag voor medewerkers van Google. Ook ontmoet hij op zijn tour door Noord-Amerika leiders van ruim twintig andere technologiebedrijven, die geïnteresseerd zijn in zijn visie en wijsheid. Het blijkt dat zij allemaal willen weten hoe zij de lessen van de Zenboeddhist in hun bedrijven kunnen toepassen om de compassie en effectiviteit in het werk te vergroten.
In The Guardian van 5 september 2013 verscheen een artikel over deze bijzondere gebeurtenissen die plaatsvinden in het kader van een tour van drie maanden die Thich Nhat Hanh momenteel maakt door Noord-Amerika. Hieronder enkele delen van het artikel, door samengevat en vertaald door Stichting Leven in Aandacht. Voor het volledige artikel klik hier.
Waarom zijn enkele van de machtigste technologiebedrijven ter wereld geïnteresseerd in een 87-jarige Vietnamese zenmonnik?
Het antwoord is dat zij allemaal willen weten hoe zij de lessen van Thich Nhat Hanh in hun bedrijven kunnen toepassen om de compassie en effectiviteit in het werk te vergroten. Daarom werd Thich Nhat Hanh uitgenodigd om een training van een hele dag te leiden op de campus van Google in Californië. Thich Nhat Hanh ontmoet ook ruim twintig leiders van andere technologiebedrijven die in Silicon Valley zijn gevestigd, om zijn wijsheid over leven in aandacht in het huidige moment aan te bieden. Hij zal met hen bespreken hoe zij een diep begrip kunnen ontwikkelen van de verbondenheid en onderlinge afhankelijkheid van al het leven. Hij zal hen hulpmiddelen aanbieden om mindfulness te integreren in hun dagelijks werk, in de producten die zij ontwikkelen en in de visie die zij hebben hoe technologie de wereld kan veranderen. De bijeenkomst zal eindigen met een gezamenlijke loopmeditatie.
Ondanks zijn hoge leeftijd is Thich Nhat Hanh op dit moment bezig met een drie maanden durende tournee van retraites en lezingen in Noord-Amerika. Zijn weekretraites in Toronto, New York, Mississippi en Californië, elk met een omvang van meer dan 1000 mensen, waren in enkele dagen uitverkocht.
Ons vraatzuchtig economisch systeem
Thich Nhat Hanh waarschuwt dat onze beschaving ten onder dreigt te gaan door de schade die de vraatzucht van ons economisch systeem veroorzaakt aan het milieu en aan de sociale omstandigheden. Hij biedt een alternatieve visie aan die gericht is op het ware geluk dat volgens hem geofferd is op het altaar van het materialisme. Zijn leer gaat uit van het transformeren van lijden door de littekens van het verleden los te laten, evenals de zorgen om de toekomst, door meditatie en in aandacht leven. Onze verslaving aan consumptie is volgens hem een teken dat we ons lijden willen afdekken. Hij adviseert het tegenovergestelde, om naar de kern van de pijn te gaan om deze zo te kunnen overstijgen. Hij is ervan overtuigd dat het bedrijfsleven een rol kan spelen in het afremmen van de sneltrein van het kapitalisme. Ondernemers moeten erkennen dat zij een fundamentele fout maken in hun kortzichtige geloof dat winst gelijk staat aan succes.
Thich Nhat Hanh: Je denkt dat je alleen gelukkig kunt zijn als je wint, als je aan de top bent. Maar dat is helemaal niet nodig, want zelfs als het je lukt meer geld te verdienen dan lijd je nog altijd. Je wedijvert omdat je niet gelukkig bent. Meditatie kan je helpen om minder te lijden. Veel mensen denken dat ze alleen gelukkig kunnen zijn als ze andere mensen achter zich laten en nummer één zijn. Maar je hoeft niet nummer één te zijn om gelukkig te zijn. Er moet een spirituele dimensie zijn in je leven en in je werk, anders kan je niet omgaan met het lijden dat veroorzaakt wordt door je werk en je dagelijks leven.’
De dualistische aard van technologie
Terwijl Thich Nhat Hanh zich zorgen maakt over de destructieve kracht van technologie, erkent hij ook de dualistische aard van technologie en daarmee haar vermogen om ook goed te doen. Daarom zal hij een beroep doen op de leiders van technologiebedrijven om app’s en andere hulpmiddelen te ontwikkelen die kunnen helpen om mensen weer in balans te brengen. ‘We moeten wakker worden en als ik met Google en de andere bedrijven spreek’, dan zal ik een beroep doen op hun intelligentie en goedwillendheid om instrumenten te ontwikkelen waarmee we kunnen terugkeren tot onszelf en onszelf kunnen helen. We hoeven alle moderne communicatiemiddelen niet weg te gooien, maar we kunnen ze goed gebruiken. Zo zouden er app’s gemaakt kunnen worden die mensen kunnen helpen hun woede te kalmeren.’
Google heeft Thich Nhat Hanh gevraagd om te komen spreken over ‘intentie, innovatie en inzicht’, allemaal zaken die kunnen profiteren van de beoefening van mindfulness. Thich Nhat Hanh was ook in 2011 uitgenodigd door Google en sindsdien is de mindfulness-beoefening opgebloeid in deze technologiereus. Een groeiend aantal mensen neemt deel aan een mindfulness-trainingsprogramma ‘Search Inside Yourself’. In veel kantoren van het bedrijf zijn meditatieruimtes geopend.
Thich Nhat Hanh: ‘De beoefening van mindfulness zal hen helpen in te zien dat iedereen goed wil doen, omdat we allemaal boeddhanatuur in ons hebben. Als je naar je lijden kijkt, zie je het pad van geluk. Dus als je je lijden onder ogen ziet, dan zie je de weg naar geluk. Dat is de leer van de vier edele waarheden en je hoeft geen boeddhist te zijn om dat te begrijpen. Onze maatschappij heeft een collectief ontwaken nodig om onszelf uit de crisis te redden. De beoefening is dat ontwaken. Dit kan plaatsvinden in elke stap, in elke ademheling. Als je ontwaakt, dan zie je een weg naar geluk. Je stopt met lijden en je kan andere mensen helpen hetzelfde te doen.’