Het is een leuk gevoel als iets lukt. Als je dat niet meer weet hoef je alleen maar te kijken naar kleine kinderen. Bij een succes kijken ze gelijk naar je met een trotse blik in de ogen. Ogen zijn de vensters naar de ziel dus de trots die je ziet komt van binnen.
Natuurlijk lukt het ook wel eens niet, of misschien wel vaker lukt het niet direct. Dat is een beetje frustrerend als je klein ben. Dan vliegen de blokjes wel eens in het rond of leidt het tot een boos gezichtje. Dan moet je leren dat een mislukking niet zo erg is, dat juist proberen telt en dat volhouden uiteindelijk werkt. Stap voor stap ontdek je dat je steeds meer kunt en dat geeft zelfvertrouwen.

Foto: PeterAls je ouder wordt kun je een nog mooiere waarde van mislukken ontdekken; als iets erg moeilijk is dan mislukt het vaker. Dan moet je nog meer volhouden. En gek genoeg is het gevoel als het dan wel lukt nog leuker, de trots nog groter. Op een dag heb je het door, dat wat moeilijk lijkt is vaak leuker als je het onder de knie krijgt. Trots is ook afhankelijk van de vraag hoe lastig de weg was.

Soms lijken we dat een beetje te vergeten. Dat is jammer, want de prijs ervan is minder trots te kunnen zijn als het uiteindelijk wel lukt. Dus probeer af en toe eens wat nieuws en wees blij met mislukkingen. Elke keer kom je een stukje dichterbij een overwinning die steeds groter wordt.

BlijNieuws van Peter
Delen is vermenigvuldigen. 🌻🌻