blij_nieuws_ouderenOuderen zijn niet vergeetachtig; ze weten gewoon te veel. Onze hersenen vertragen op latere leeftijd niet omdat ze zwakker worden, maar omdat ze steeds meer informatie moeten beheren. En het blijkt dat jongeren makkelijker informatie opslaan, maar dat ouderen een beter begrip hebben van de betekenis van de informatie. Dit zijn enkele conclusies uit een recente studie van de universiteit van Tübingen naar vergeetachtigheid bij ouderen. In een samenleving waar tweederde van de 55-plussers geen nieuwe jobkansen krijgt, is dat een belangrijk inzicht, vinden de onderzoekers.  Een BlijNieuwslezersbijdrage (KNACK) waar zeer veel mensen blij van zullen worden.

Vergeetachtigheid is een veelgenoemde ouderdomskwaal. Het duurt steeds langer voordat 60-plussers op de juiste naam; op het juiste woord komen. Zodoende denken we dat onze hersenen met de tijd almaar minder efficiënt worden. Een gedachte welke wordt bevestigd door het feit dat jonge volwassenen beter scoren op klassieke verstandelijke testen dan oudere volwassenen.

Toch hoeft dat niet te stroken met de realiteit. Volgens onderzoekers van de universiteit van Tübingen takelt de capaciteit van ons brein op zich niet af, maar moet het brein almaar meer informatie doorploegen voor het bij het juiste woord arriveert. Dat vertraagt onze reactie aanzienlijk. Op die manier worden we gehinderd door de vele herinneringen die we in een mensenleven opdoen, en niet door de verminderde werking van de hersenen zelf. Hoofdonderzoeker, professor Michael Ramscar, zegt in ScienceDaily dat dat eigenlijk vreemd is: “Stel je voor dat iemand die maar twee verjaardagen kent, ze allebei onmiddellijk kan opnoemen. Zou je zeggen dat die persoon een beter geheugen heeft dan iemand die tweeduizend verjaardagen kent en maar negen op de tien keer de juiste datum aan de juiste persoon kan koppelen?”

Nee dus. Daarom wilden de onderzoekers voor hun studie de grote brok informatie in oudere hersenen laten meetellen. Hersenen van mensen op leeftijd werken dus niet per se slechter, ze werken gewoon anders. Het blijkt dat jongeren makkelijker informatie opslaan, maar dat ouderen een beter begrip hebben van wat de betekenis van de informatie.

In een samenleving waar mensen met angst naar ouderdom kijken en twee derde van de 55-plussers geen nieuwe jobkansen krijgt, is dat een belangrijk besef, vinden de onderzoekers.

“De mythe van verstandelijke achteruitgang bij oudere volwassenen leidt tot een absurde verspilling van menselijk potentieel en talent”, concluderen ze. “Daarom is een beter inzicht in de werking van oudere hersenen niet enkel voordelig voor ouderen zelf, maar ook voor de samenleving in haar geheel.” (LR)

Bron: KNACK (lees hier het hele artikel)  22/01/2014 om 10:44 – Bijgewerkt om 10:43