Afgelopen zondag reisden Henk en ik naar de Achterhoek, mijn geboortegrond. Onze moeder, zelf een en al positiviteit,  vierde haar 83ste verjaardag in het ’buurtschapshuus’ op de Heelweg. Dat buurtschapshuus stond er al toen ik een klein meisje was, in de  2e helft van de 60-tiger jaren begin 70-tiger jaren. Waarschijnlijk al veel langer.
Zoals jullie weten op het platteland verdwijnen allerlei voorzieningen, dat dreigde ook te gebeuren met ’t Buurtschapshuus. Er werd een stichting opgericht. Dankzij vele vrijwilligers i.s.m. gemeente en sponsoren is het gelukt het buurtschapshuus te laten voort bestaan, sterker nog, het is volledig gepimpt gerenoveerd en vervult weer een belangrijke ontmoetingsfuncties, onderdak voor verenigingen, peuteropvang etc.

Hierna volgt een bijdrage van Dirk Visser, voorzitter van de Stichting Buurtschapshuus Heelweg over de aanleiding van de oprichting van de Stichting.
Het gebouw was oud en gedateerd, activiteiten liepen terug. Het was eigendom van de gemeente en ook de exploitatie was in handen van de gemeente. In 2011 ontstond in Heelweg het idee om het Buurschapshuus van de gemeente over te nemen door een op te richten Heelwegse stichting; dit paste in het beleid van de gemeente.

Hierover is overeenstemming bereikt met de gemeente, waarbij de gemeente de kosten op zich nam om het gebouw aan te passen aan de eisen van deze tijd.
De renovatie is uitgevoerd in 2017 – 2018. Gerealiseerd dankzij diverse subsidies en heel veel vrijwilligers. Een gebouw dat zowel binnen als buiten een flinke facelift heeft ondergaan en nu beschikt over een grote zaal, podium, serre, café/bar, schietkelder, keuken en een terras.
Het heeft nu een sterk toegenomen aantal gebruikersgroepen en activiteiten.
De sfeer en saamhorigheid in Heelweg is nog beter dan voorheen en kent een financieel gezonde exploitatie.
Eindconclusie: Het is de moeite waard geweest.

Dit vind ik heel blij nieuws. De kracht van SAMEN! De kracht van GEMEENSCHAPSZIN.
Een diepe buiging voor alle vrijwilligers die dit mogelijk maken.

BlijNieuws van Wilma
Delen is vermenigvuldigen 🌻🌻