blij_nieuws_pure _grazeMet het verdwijnen van de melkquota in 2015 is het voor veel boeren tijd om na te denken over de toekomst van het boerenbedrijf. Gaan ze op dezelfde voet verder? Kiezen ze voor schaalvergroting en alsmaar meer gas geven? Of wordt het tijd om het eens over een hele andere boeg te gooien, met meer kwaliteit voor de boer en de koeien? Op 14, 21 en 22 november en 3 december houden Pure Graze boeren op diverse plekken in Nederland open huis, zodat geïnteresseerden met eigen ogen kunnen kennis maken met een hele andere manier van werken.

Pure Graze is – kort gezegd – een natuurlijke manier van werken die een prima rendement oplevert en efficiënt samenwerkt met de natuurlijke bronnen. De crux is simpel: koeien lopen een groot deel van het jaar in de wei en eten gras. Niet zomaar gras, maar een uitgekiende mix van grassen, klavers en kruiden die prima voorziet in de voerbehoeften van de koe. Dat betekent geen krachtvoer meer, geen antibiotica en de dierenarts komt nog maar zelden op het bedrijf. Door een slimme manier van beweiden hoeft de boer nog maar twee of drie keer per jaar te maaien, wat werk en brandstof uitspaart. Op deze manier werkt de boer samen met het land. Pure Graze zorgt voor een goede bodemkwaliteit, die bestand is tegen klimaatschommelingen, bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en koolstof bindt. Alles bij Pure Graze draait om balans op het boerenbedrijf. Balans in de bodem, balans voor de koe en balans voor de boer.

Melkveehouders die zijn omgeschakeld zijn volgens eigen zeggen ontspannener en hebben plezier in hun werk. En – niet onbelangrijk – een beter inkomen dan voorheen. Niet omdat de melkopbrengsten omhoog schieten, maar omdat de kosten per liter melk aanzienlijk dalen.

Kom het met eigen ogen zien en beleven. Maak kennis met de boeren die al geruime tijd volgens deze methode werken. Zij vertellen hoe het hen bevalt en wat het hen oplevert. Laat u verrassen door de pure smaak van Pure Graze melk, kaas en vlees. Tijdens deze middagen zijn de experts van Pure Graze aanwezig die antwoord kunnen geven op alle technische, minder technische en financiële vragen en oog hebben voor de vermarkting van Pure Graze producten.

Data excursies:
Donderdag 14 november 13.00 – 15.30 uur, Holsloot (Drenthe), Alfred Brinks
Donderdag 21 november 13.00 – 15.30 uur, Riel (Brabant), Familie van Roesel
Vrijdag 22 november, 13.00 – 15.30 uur, Oudendijk (West-Friesland, NH), Brigit Bakels
Dinsdag 3 december, 13.00 – 15.30 uur, Megchelen (Achterhoek), Tom Keuper

Meer informatie en opgave bij URGENDA:
Kijk hier voor meer informatie over Pure Graze.

Bron: Urgenda